Kdy se vyplatí investovat do nemovitostí a jak vybrat vhodného nájemníka?

Zdroj: Shutterstock

Nájmy bytů ve velkých městech vzrostly za posledních několik let téměř o polovinu. Není tak výjimkou, že za dvoupokojový byt v centru Prahy lidé zaplatí až 30 tisíc měsíčně. I přes rostoucí ceny je však o pronajímané byty stále větší zájem.

Od roku 2013 se ceny nemovitostí rychle zvyšují. Dá se tedy říci, že ten, kdo si koupil byt či dům zavčas, má teď v podstatě vyhráno. V Česku už třetím rokem rostou ceny za bydlení nejrychleji ze všech států Evropské unie. Nejdramatičtější situace je v Praze, ale i v dalších velkých městech ČR. Například v Brně již začínají mizet dostupnější byty pro střední třídu.

Hypotéka versus nájem

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů stále rostou. Stejně tak se zvyšují i ceny nájemního bydlení. Určit tak, jaká varianta bydlení je výhodnější, není jednoduché. Většina Čechů je ale stále přesvědčena, že bydlet „ve vlastním“ je prostě lepší. Avšak ne každý si může tento luxus dovolit. Zejména mladí lidé nemají naspořeno dostatek financí, za které by si mohli pořídit vlastní byt. U nájemních bytů je počáteční investice menší, většinou se skládá z kauce, která odpovídá výši jednoho až dvou měsíčních nájmů. Kdežto u hypotéky je třeba mít naspořeno minimálně 20 % z celkové hodnoty vybrané nemovitosti.

Problematika pronájmů

Dobrý byt se v dnešní době pronajme během několika hodin. Sehnat nájemníky není vůbec těžké. Mnoho majitelů nemovitostí se přesto bojí své byty pronajímat. Proč? Zájemců je celá řada a vybrat z tohoto zástupu lidí vhodného zájemce může být docela oříšek. Jedno z největších nebezpečí, se kterým se pronajímatel může setkat, je neplatící nájemník. Jednou variantou je tedy případného uchazeče o byt řádně prověřit a výběru věnovat dostatek času. Druhou, o trochu snazší variantou je pak využití služeb profesionálů, kteří se v oblasti realit pohybují. „Za léta praxe umíme rozpoznat solidní nájemníky, kteří nepůsobí problémy a platí nájem. Jako profesionální správci nemovitosti jsme schopni dlouhodobě stabilizovat příjem pro všechny majitele nemovitostí,“ říká Michal Rambousek, zakladatel společnosti Tvůjsprávce.cz.

I drobná investice se vyplatí

I malá rekonstrukce může zvednout cenu pronajímané nemovitosti. Ovšem případnou investici je dobré pečlivě zvážit a myslet na její návratnost. Největší zklamání je, když už se člověk rozhodne pro tuto investici, a najde si neplatící nájemníky. Její návratnost se prodlužuje a mohou tak vznikat další problémy, jako je například pozdní splátka hypotéky. Dnes naštěstí existují společnosti, které garantují pravidelný příjem z nájemného. Jednou z nich je právě Tvůjsprávce s.r.o., která zprostředkovává jak celé rekonstrukce, tak běžné opravy spojené s užíváním bytu. „Žádný byt není bezúdržbový, a my to víme. Opravujeme provozní závady a vše udržujeme v původním stavu. Váš byt neztrácí svou hodnotu,“ dodává Michal Rambousek.