Když přijde vlna, nestíhají chytat noty

Jazzová kapela Old Steamboat hraje už dvaadvacet let. Na předposlední říjnovou sobotu chystají v Hradci charlestonový ples.

Tvrdí, že nemají rádi komerci. Ze svého repertoáru nabízejí tancechtivým posluchačům kromě tradičního jazzu a swingu také písničky od Suchého a Šlitra. Z původního kapely zbyl dnes už jen její zakládající člen, šestačtyřicetiletý frontman Lumír Rataj, který hraje na trubku.

Připravujete pro Hradečáky další charlestonový ples. Dříve jste chtěli, aby lidé přišli v dobovém oblečení, jak to bude letos?

Ano, to byla původní myšlenka hradeckého charlestonu. I když to dnes už nevyžadujeme, lidé stále dobově oblečení chodí. A rádi. Plesy prožívají a připadá jim, že se takhle dostanou zpátky do dvacátých let minulého století.

Vystoupí s vámi i skupina s docela neobvyklým jménem.

Jmenuje se Tři neděle potom. Jsou ve složení čtyři trubky, kytara a kontrabas. Původně jsme to vůbec neplánovali, ale sami se nám ozvali a měli zájem se přidat. Tak jsme jim na to kývli.

Vaše kapela má i zpěvačku. Nebývá s vámi ale pokaždé.

Lucie Zemanová zpívá také s jinými skupinami nebo různě po klubech, většinou v Praze. Na takových padesát procent akcí s námi ale jezdí. Hlavní zpěvačku nepotřebujeme, ani žádnou nehledáme. Hudba mluví sama za sebe.

Proč se vaše skupina jmenuje v překladu Starý parník?

Máme rádi hudbu z New Orleans, z počátků minulého století. Inspiruje nás. Právě tenhle černošský jazz hrávali i na palubách parníků.

Sami jste si také parník vyzkoušeli.

A hned několikrát. Bylo to v létě, takže jsme si mohli zahrát přímo na palubě. Šlo o soukromé firemní akce na Vltavě. Je to zážitek, když jedete pod tisíci světly a proti vám pluje podobná loď a hudba se začíná mísit. Akorát je nepříjemné, když ta loď naproti hodí vlnu. Někdy máme co dělat, abychom pochytali všechny noty a nástroje.

Na koncertech říkáte, že jste hráli i pro prezidenta.

To bylo po revoluci, v Českém Krumlově. Václav Klaus ještě samozřejmě prezident nebyl, byl tehdy ministrem financí.

Podíval jste se někdy do New Orleans?

Ne, ještě ne. Každoročně se tam ale koná několik jazzových festivalů, kam se dostanou jen ti nejlepší. Zúčastnit se ho je náš velký sen, který se ale bohužel nejspíš nikdy nesplní.