Když se pod křehkou vizáží schovávají železné svaly

Jednou z „nejsilnějších“ českých žen v soutěžích přetláčení rukou je dvaadvacetiletá křehká blondýnka z Trubína.

S vizáží drobné fotomodelky to dvaadvacetiletá asistentka generálního ředitele nemá vůbec snadné. Když si před ní nějaký hospodský „vejtaha“ začne dovolovat, nezbyde jí často nic jiného, než ho před celým osazenstvem lokálu zostudit.
„Byli jsme s přítelem a mým trenérem v jedné osobě v restauraci, kde si nějaký opilec před námi natahoval tričko. Zkusil mne porazit třikrát a měl smůlu. Později mne mrzelo, že jsem si těch pět stovek výhry neřekla za každý z těch jeho trapných pokusů,“ vzpomíná Zuzana na jednu ze situací, které jí však nejsou zrovna dvakrát příjemné. Sama razí zdravý způsob života, „páku“ bere jako sport na vrcholové úrovni. Znervózňuje jí fňukání obtloustlých kolegyň, které skuhrají na své špeky vzniklé konzumací brambůrků před televizní obrazovkou.

Všeobecný zápřah

Už v dětství přivedl Zuzanu k tomuto sportu její otec, také světově úspěšný provozovatel armwrestlingu, Milan Svoboda. „Bylo mi tak deset let, když jsem s ním jezdila na závody v páce, nejdříve jako doprovod. Od dvanácti let jsem začala závodit. Měli jsme společný koníček, navzájem jsme se podporovali a také jsme společně cvičili. Rodiče berou páku jako součást mé osobnosti a podporují mne doposud, za což jim asi nebudu moct nikdy dostatečně poděkovat,“ vzpomíná Zuzana na své začátky. Sportovní přetláčení rukou, neboli armwrestling, je disciplína, kterou každý kluk zná pod hospodským označením „páka“. Méně sportovních nadšenců ví, že se v této disciplíně konají světové šampionáty. Ještě překvapivěji může působit fakt, že k úspěchu v tomto sportu nejsou předurčeny jenom osoby železných svalů a těžkých váhových kategorií, ale že světové vavříny může sbírat i křehká dívka s vizáží fotomodelky.
„Je to sport jako každý jiný, v němž hraje kromě síly svůj velký význam také technika. V rámci tréninku jezdím na silničním kole, běhám, posiluji, plavu, jezdím na in-line bruslích, zlepšuju svojí všeobecnou tělesnou kondici,“ popisuje přípravu závodnice s licencí mezinárodní rozhodčí. Zuzana Svobodová je juniorskou mistryní světa z roku 2002 a šestou ženou loňského světového šampionátu v Itálii v kategorii do 60 kilogramů.
Úspěchu podřizuje také jídelníček. „Mám ráda kuřecí maso, hovězí i vepřové, sladkovodní ryby, nejím jenom zvěřinu,“ zdůrazňuje přísnou životosprávu. „Baví mě celý celý ten proces. Tedy připravovat se na závody, setkávat se s novými lidmi a hlavně emoce a adrenalin. Je to nepopsatelný pocit,“ vyjmenovává dále. Úspěch na soutěžním poli nevězí podle ní jen v silých pažích a může jít i o zdraví. „Většinou se stojí na špičkách a v pohybu je celé tělo. Po závodech mne často bolí mezižeberní svaly. Čas od času dochází také ke zlomeninám. Na krut vydrží ruka jen pět kilogramů. Naposledy si zlomil ruku kolega v Mikulově,“ varuje úspěšná „pákařka“, které v poslední době vadí v tomto sportu zejména neobjektivní rozhodčí.

Sexuální vydírání

Kromě korupce se setkala také s pokusem o sexuální vydírání. „Na jedněch závodech za mnou přišla závodnice z Norska, abych si dala pozor na jednoho rozhodčího z Rumunska, který jí prý nabízel pomoc u stolu, pokud na něj bude hodná. Nevydržela jsem a šla jsem s tím za hlavním rozhodčím. Poslal mne do háje,“ říká atraktivní dívka, podle níž jsou chyby sudích na závodech poměrně častou příčinou toho, že se do finálových bojů dostanou i soutěžící, které tam výkonnostně nemají co dělat. Bojovat se proti tomu dá prý jenom tím, že člověk zatne zuby a vyhraje navzdory všem faulům.

Viva Las Vegas

Závody armwrestlingu nejsou pro sponzory příliš zajímavé. Většinu nákladů na soutěže musí tedy pokrýt vlastní zdroje a výpomoc rodičů. Vrcholem letošní sezony bude mistrovství světa v Las Vegas kde by Zuzana Svobodová chtěla získat některou z medailí.