Kilo jako kilo: samojské aerolinky určují cenu letenky podle váhy pasažéra

aerolinky - ilustrační foto

aerolinky - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Letecká společnost ostrovního státu Samoa začala účtovat letenky podle hmotnosti pasažérů. Tedy už ne podle sedadel, jak je obvyklé u jiných aerolinek. Podle šéfa společnosti Chrise Langtona jde o nejspravedlivější způsob cestování. V tomto tichomořském ostrovním státě na to ovšem doplatí většina potenciálních zákazníků, protože Samoa patří k zemím s největším počtem obézních lidí.

Langton ale podle australské televizní a rozhlasové společnosti ABC rozhodnutí aerolinek obhajuje z pohledu osob s normální váhou. „Každý, kdo občas cestuje, zažil, že připlácí aspoň z poloviny za pasažéra vedle sebe,“ upozornil.

Podle Langtona změnu jistě ocení i rodiny s dětmi, které při celkovém součtu kilogramů včetně zavazadel výrazně ušetří. „Neexistují žádné další poplatky, pokud jde o nadváhu nebo cokoli jiného - kilo je prostě jen kilo,“ řekl Langton.

Šéf aerolinek Samoa Air upozornil, že zvláště malá letadla jsou na výkyvy hmotnosti při nutnosti dodržení jejich maximální provozní nosnosti citlivá. Letadla Samoa Air létají po ostrově Samoa a dále pak do Americké Samoy. Ceny letenek se pohybují od jednoho do zhruba čtyř dolarů za kilogram váhy.

Langton upozornil, že pro Samojce je to další příležitost, jak se více starat o svou tělesnou hmotnost, a tedy i o své zdraví. Podle něj by se jeho příkladem mohly v budoucnu řídit další letecké společnosti ve světě.