Kim Dotcom spustil Mega. Chce rozcupovat Dropbox i klasická úložiště

Mega, Kim Dotcom

Mega, Kim Dotcom Zdroj: CTK

Kim Dotcom spustil slíbeného pohrobka Megauploadu, úložiště Mega. Má skvělé parametry a nabídne absolutní zabezpečení, všechna data se totiž šifrují už v prohlížeči.

Kim Dotcom rok po razii ve svém novozélandském sídle a po nuceném uzavření původního webového úložiště Megaupload poškádlil americké ministerstvo spravedlnosti, Hollywood a další majitele autorských práv a spustil nový a lepší systém Mega, který sídlí na novozélandské doméně Mega.co.nz.

V těchto hodinách nicméně servery úložiště padají pod obrovským náporem zájmu veřejnosti a Mega je tak často zcela nedostupný. Není se čemu divit. Během první hodiny od spuštění Mega si svůj účet zaregistrovalo na 100 000 zájemců a toto číslo se nadále zvětšuje. Jak Dotcom napsal na svém Twitteru, momentálně službu zabili samotní uživatelé, poněvadž jich je více než se čekalo.

Vše je zašifrované už během nahrávání

Mega se má v mnohém lišit oproti klasickým úložištím. Asi tím nejviditelnějším rozdílem bude šifrování. Soubor se už při nahrávání na server zašifruje a při stažení zase dešifruje do své původní podoby. Z tohoto důvodu nebude umět Mega třeba náhledy obrázků a videí, jak to dnes zvládnou mnohá další úložiště. Server samotný a provozovatel nebudou mít prostě nejmenší potuchy o tom, co jste na jeho úložiště nahráli. Mohou to dedukovat jen podle typu souboru a jeho názvu.

MegaMega|Zive.czPo registraci se vám vygeneruje automatický šifrovací klíč

Data se šifrují 128bitovým algoritmem AES a to přímo ve vašem prohlížeči pomocí prostého Javascriptu a HTML5 – vážně přímo v Javascriptu! To v praxi znamená, že během nahrávání a stahování dat můžete pocítit, že se procesor „roztočí“ na plné obrátky a také datový tok bude maximálně několik MB/s (vzhledem k momentálnímu vytížení ale spíše v řádu kilobajtů).

Výhledově by tuto potíž měla vyřešit technologie HTML5 WebCrypto API, která bude šifrovat a dešifrovat nativně a tedy mnohem rychleji.

MegaMega|Zive.czSamotné rozhraní připomíná běžný správce souborů s možností tvorby složek a hromadného nahrávání. Můžete se přepnout do češtiny, kterou vytvářela tuzemská komunita.

Mega se v podmínkách služby zříká veškeré zodpovědnosti, kterou plnou měrou přehazuje na vás. V kostce se Kim Dotcom po zkušenostech z minulého roku snaží co nejvíce obránit proti případným námitkám a sporům ze strany autorských svazů. Z tohoto důvodu je zakázáno na server ukládat cokoliv, co je ve vaší zemi protizákonné (třeba warez), nicméně opět je třeba konstatovat to B, tedy to, že je vše šifrované, takže nikdo nebude moci ověřit, co na web vlastně ukládáte, dokud to nebudete někde veřejně sdílet.

Budete potřebovat dešifrovací klíč

Na vaše heslo do služby je navázaný veřejný a soukromý šifrovací klíč. Soukromým klíčem se automaticky šifrují vaše soukromá data, která nahráváte do svých adresářů (a stejně tak se tímto klíčem dešifrují, když budete chtít své soubory stáhnout). Veřejný klíč se pak vygeneruje pro každý soubor a složku, kterou budete chtít veřejně sdílet na internetu formou odkazu.

MegaMega|Zive.czPokud budete mít odkaz na cizí soubor bez klíče, budete ho muset zadat ručně. Klíč tedy funguje i jako heslo pro sdílení jen s vybranými lidmi.

Při generování veřejného odkazu na soubor, či složku si budete moci vybrat, jestli se vytvoří krátký odkaz bez klíče, nebo odkaz, který už bude obsahovat veřejný klíč v parametru adresy. Veřejný klíč tedy bude mít i roli hesla. Když někde publikujete jen základní odkaz, lidem, kterým jinou cestou nesdělíte jeho klíč, bude k ničemu.

MegaMega|Zive.czTvorba odkazu pro veřejné sdílení bez klíče k dešifrování a s klíčem

Hlavní heslo do služby nesmíte zapomenout, je totiž vázané na soukromý šifrovací klíč. Když ho ztratíte a nemáte ke složkám vygenerovaný veřejný klíč pro sdílení, už se ke svým datům nikdy nedostanete.

Optimalizováno pro prohlížeč Chrome

Jelikož Mega používá velmi náročný Javascript a některé pokročilé techniky HTML5, vyžaduje k chodu prohlížeč Chrome. Tedy vyžaduje, ono to pojede i v ostatních, ale nemusí to být plně funkční. Oficiálně je tedy Mega momentálně optimalizovaný pouze pro desktopový Chrome a z těchto důvodů nepočítejte ani s verzí pro mobilní telefony. Vývojáři ale budou mít k dispozici API, takže nic nebrání tomu, aby tu bylo do půl roku hned několik desktopových i mobilních klientů pro různé platformy.

MegaMega|Zive.czPokud web nenavštívíte v Chromu, zobrazí se varovnání

Jednou z prvních připravovaných aplikací bude oficiální klient pro Windows a OS X, který bude plnit roli Dropboxu. Po zkopírování dat do složky se tedy vše na pozadí zašifruje a přenese na vaše úložiště Mega.

Libovolně velké soubory

Tak a teď už k těm praktickým záležitostem. Mega nemá žádné limity velikosti souboru. Jediným limitem je velikost vašeho úložiště, nebo různé technické limity webového prohlížeče. Na úložiště tedy bez problému nahrajete třeba ISO obraz filmového DVD z letní dovolené.

MegaMega|Zive.czZákladní práce se soubory a složkami skrze kontextovou nabídku a drag&drop

Další dobrou zprávou je podpora pro přerušené spojení. Pokud během nahrávání, nebo stahování na chvíli vypadne internet a vy nezavřete okno prohlížeče, jakmile opět naskočí, můžete v akci pokračovat. Toto jistě uvítají všichni, kteří budou na server nahrávat nějaký ohromný balík dat třeba i celé hodiny.

Zdarma 50 GB prostoru

Pokud se zaregistrujete, získáte bezplatný účet s kapacitou 50 GB. I v rámci bezplatného účtu máte k dispozici až šest paralelních slotů pro stahování a nahrávání a můžete také omezit rychlost nahrávání, aby se vám případně při velikém souboru nevytížila celá linka směrem k serveru.

MegaMega|Zive.czPodrobná správa účtu a nastavení sítě

K dispozici je ale i placený program Professional pro fajnovky. Ten nejlevnější se jmenuje Pro I a za měsíční paušál 10 eur (256 korun) nabídne 500GB úložiště. Nabídka pokračuje programem Pro II, který má k dispozici 2TB úložiště a stojí 20 eur. Nejvyšší Pro III má 4TB úložiště a stojí 30 eur měsíčně.

MegaMega|Zive.czCeník placeného programu Professional, česky prostě Profesionál

Zajímavostí je, že se za program Pro neplatí přímo na službě Mega, ale momentálně pouze u externích prodejců. Díky tomu ale mohou existovat různé platební kanály a služba je i více nezávislá třeba na případné blokaci ze strany PayPalu,

Teprve na začátku a v betaverzi

Úložiště Mega v každém případě teprve začíná a je v režimu betaverze. Otázkou je, jak jej přijme komunita. Parametry vypadají velmi zajímavě, ale warezová scéna si v mezidobí našla jiná a pro tyto účely vhodnější úložiště, posílil také Bittorrent a ti ostatní si zase zvykli na Dropbox, SkyDrive, Google Drive, Box a další služby, které sice disponuji mnohem nižšími bezplatnými kapacitami úložiště, ale zase mají propracované klienty, podporu fotogalerií a náhledů a mobilní aplikace.

V tuto chvíli ostatně není ani úplně jasné, jestli se chce služba Mega podobat spíše službám jako Dropbox, Google Drive, SkyDrive a Box, nebo chce zamířit (pochopitelně neoficiálně) do původních vod warezu. Bylo by to ale asi hodně komplikované, poněvadž tu chybí alfa a omega warezových doupat – anonymní nahrávání, respektive neomezená kapacita pro nahrávání. Mega prostě není Ulož.to a další.

Jen co se zátěž serverů Mega trošku uvolní, více se do služby ponoříme a srovnáme ji s konkurencí. V tuto chvíli pod náporem surfařů mnoho funkcí webu nefunguje a to včetně stahování.

Luxusní megasvět kyberpadoucha Kima Dotcoma se zhroutil