Kladno v novém roce: vedení podle voleb a divadlo podle Vávry

Dobré i nepříjemné zprávy čekají Kladno v roce 2010. Týdeník Sedmička nabízí přehled těch nejdůležitějších, které ovlivní život obyvatel města.

Sekundu po novoroční půlnoci Kladenským klesnou ceny za spotřebovanou elektřinu a plyn. Domácnosti, které využívají elektrickou energii pro běžnou spotřebu, budou mít oproti roku 2009 cenu nižší o 2,78 procenta, tam, kde elektřinou ohřívají vodu a topí přímotopy, klesne cena o 5,46 procenta. Plyn v prvním čtvrtletí zlevní o 1,1 procenta.
Pozitivní zprávou také je, že představenstvo společnosti Středočeská vodárenská se dosud nedohodlo, takže ceny vodného a stočného zatím zůstávají stejné.

Nájemné neporoste

Ulehčit by se mělo i kladenským důchodcům, kteří žijí v městských bytech s pečovatelskou službou ve Velvarské ulici ve Švermově. Radní snížili měsíční nájemné za metr čtvereční na devětadvacet korun. To znamená, že nájemníci nově zaplatí o čtrnáct korun za metr krychlový méně. Srovnají se tak ceny s podobným bydlením v Rozdělově. „Stejné nájemné bude platit i ve dvou nových domech pro seniory ve Vrapicích, které stavíme,“ řekl primátor Dan Jiránek.
Nájemné radní snížili poté, co se ani po několika měsících nepodařilo obsadit nové byty ve Švermově, kdežto na bydlení podobného typu v Rozdělově je pořadník s třiceti zájemci.
Nájmy v klasických městských bytech v roce 2010 neporostou, neboť příjmy z nich už na jejich údržbu stačí. Naposledy město zvýšilo regulované nájemné v květnu, kdy v bytech nejvyšší kategorie vzrostlo z pětatřiceti na jedenapadesát korun za metr čtvereční.

Nezaměstnaných přibude

Napilno budou mít asi v pondělí 4. ledna pracovnice Úřadu práce v Kladně. Zaregistrovat se tam přijdou lidé, kteří ke konci roku přišli o práci. Budou mezi nimi pracovníci Českých aerolinií, Siemensu a dalších firem. Začátkem dubna se k nim přidají i propuštění zaměstnanci firmy Unilever.
„Zatím to nevypadá na tragédii, ale jak se bude nezaměstnanost vyvíjet, odhadnout nedokážu. Větší část pracovníků Siemensu už v registraci uchazečů o práci máme, stejně jako část lidí z ČSA. Koncem března opustí Unilever čtyřicet lidí, kteří by se na nás mohli obrátit,“ řekla ředitelka úřadu Lenka Staňková.
Míst, které úředníci budou moci nezaměstnaným nabídnout, mnoho není a ani v roce 2010 nebude. „V tuto chvíli nemáme nahlášené, že by některá z místních nebo pro Kladenské dosažitelných firem přijímala větší počet zaměstnanců,“ dodala Staňková.

Nové vedení?

Hlavní politickou událostí roku 2010 budou volby – parlamentní i komunální. Od nich se bude odvíjet, kdo příští čtyři roky největší středočeské město povede. Současný náměstek primátora Miroslav Bernášek chce zamířit do Poslanecké sněmovny a vzhledem k tomu, že mu patří devátá příčka na kandidátní listině ODS, je pravděpodobné, že se tam dostane. Vlivu na dění v Kladně se vzdát nechce. Zda si bude chtít udržet post v čele města, nebo se „spokojí“ s nižší funkcí, zatím není jasné.
Nejasná je i budoucnost primátora Dana Jiránka. Potvrdil, že chce v podzimních komunálních volbách svůj post obhajovat, rozhodnutí ale záleží hlavně na místní ODS. A v ní nepanuje shoda. Adeptů, kteří by si dokázali představit, že Jiránka v čele města nahradí, je víc. Patří mezi ně i exprimátor Milan Volf, který před měsícem ohlásil svůj návrat do komunální politiky. Nakolik do volebního klání zasáhnou kladenští sociální demokraté, bude zřejmé až pár měsíců před podzimními volbami. Dosud byli opozicí, které nebylo nutné se obávat. Také proč, když sociální demokraté měli občanskými demokraty zajištěná některá zajímavá místa. Například lídra ČSSD Zdeňka Syblíka jmenovali ředitelem městského domova důchodců, předseda městské organizace ČSSD Miloš Vrchlavský má místo na kladenském magistrátu a jeho dcera vede městskou školku, Jiří Landa má pronajatý bufet v městském divadle…

Moderní nemocnice

První pacienty by mohla do pavilonu akutní medicíny v Oblastní nemocnici Kladno přivézt záchranka už začátkem prosince. Dostavba pavilonu sice měla být hotová až těsně před koncem roku 2010, nyní to ale vypadá, že otevře už o měsíc dřív. Modernizace nemocnice, kde budou soustředěné operační sály, centrální příjem, ambulance, jednotky intenzivní péče či ARO, vyjde středočeské hejtmanství na 1,2 miliardy korun. Před termínem, tedy v květnu či červnu, má v nemocnici začít fungovat také kobaltový ozařovač, který je určený pro léčbu zhoubných nádorů.

Zavřené divadlo

Umělecký soubor Středočeského divadla Kladno odehraje v budově, kde nebylo možné mnohdy spláchnout na záchodě, poslední představení v červnu. Pak se kvůli celkové rekonstrukci za zhruba sto padesát milionů korun podle projektu architekta a herce Davida Vávry na celou sezonu zavře. Soubor bude hrát v Divadle Lampion, v Městském divadle Slaný a pražském Divadle pod Palmovkou. Po třiceti letech jej navíc opět čeká změna názvu na Městské divadlo Kladno.

Mistrovství v Kladně

Mezi nejvýznamnějšími sportovními akcemi v Kladně bude červnové mistrovství Evropy v aerobiku. Právě místní sportovci patří k favoritům. Pozornost se soustředí i na dva nejrozšířenější sporty - hokej a fotbal. Nevylepší-li hokejisté HC Geus Okna Kladno skóre, čeká je boj o záchranu v extralize. Není ani jasné, zda vyjedou na stadion, který potřebuje kompletní opravu. Podobně je na tom fotbalový SK Kladno, který se potýká s formou i nedostatkem peněz. Desetimilionový dluh vůči městu, jehož splacení mu zastupitelé odsunuli na závěr roku 2010, bez nového sponzora těžko uhradí. Hráče, kteří by klub dokázali pozvednout, a tím přilákat mecenáše, není za co koupit.