KLDR obvinila USA ze zodpovědnosti za internetové výpadky

Severní Korea (ilustrační foto)

Severní Korea (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Severní Korea obvinila Spojené státy ze zodpovědnosti za nedávné výpadky internetového připojení v této komunistické zemi. Výpadky nastaly v době, kdy se obě země dostaly do konfrontace kvůli zřejmě severokorejskému kybernetickému útoku na společnost Sony Pictures, která vyrobila film The Interview zesměšňující severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Amerického prezidenta Baracka Obamu, který pohrozil KLDR za hackerské útoky odvetou, Pchjongjang napadl rasistickými urážkami.

„Spojené státy … začaly narušovat internetové operace hlavních médií v naší republice,“ prohlásila podle agentury Reuters mocná severokorejská komise národní obrany a pohrozila Americe „důsledky za její nepřátelské činy“. Mluvčí komise znovu odmítl obvinění amerických vyšetřovacích úřadů, které za zdroj útoků na Sony Pictures označily KLDR, a vyzval USA, aby předložily pro svá tvrzení důkazy. Obamu komise v prohlášení označila za „opici z tropického lesa“.

KLDR se s problémy s připojením potýkala od minulého pátku, značné výkyvy v toku dat pak zaznamenala o víkendu a v pondělí utrpěly její servery totální výpadek. Někteří analytici se domnívají, že za výpadkem nebyl kybernetický útok vedený cizí zemí. Američtí činitelé po internetových výpadcích v KLDR sdělili, že Spojené státy za těmito událostmi nestojí.

Sony Pictures po hackerských útocích oznámila, že uvedení filmu do kin v původním vánočním termínu ruší. Nakonec jej ale po tlaku politiků a veřejnosti uvolnila 24. prosince pro více než 300 kin v USA a umístila jej na internet pro americké uživatele.