KLDR posmrtně ocenila chlapce, jenž zachraňoval portréty vůdců

Severokorejští vůdci Kim Čong-il a Kim Ir-sen

Severokorejští vůdci Kim Čong-il a Kim Ir-sen

Severní Korea posmrtně odměnila školáka, který se utopil při záplavách. Důvodem ocenění není ale skutečnost, že by se chlapec snažil zachránit svou rodinu či přátele, nýbrž portréty dvou bývalých vůdců země – děda a otce nynějšího vůdce Kim Čong-una.

Han Hjon-kjong obdržel posmrtně čestný titul severokorejské mládežnické organizace a škola, kam 14letý mladík chodil, ponese jeho jméno, napsal severokorejský deník Rodong sinmun. List zároveň vychválil systém, který „vychovává takové děti“.

Hanovi rodiče, jeho učitel a čtyři další osoby včetně vedoucích jeho mládežnické skupiny rovněž obdrží odměnu, důvod ale zpráva neuvádí.

Chlapec zahynul 11. června v provincii Hamgjong namdo, když se snažil vynést ze zatopeného domu portréty obou někdejších vůdců země Kim Ir-sena a Kim Čong-ila. Obě podobizny zabalené v igelitu držel nad hlavou, když jej voda strhla.

Komunistická dynastie Kimů, která vládne KLDR železnou rukou od jejího vzniku v roce 1948, za tu dobu vytvořila všudypřítomný kult osobnosti. Severokorejský tisk soustavně zveřejňuje články opěvující občany, kteří raději obětovali život svůj nebo svých blízkých, než aby nechali zničit portrét některého z Kimů.