Klučinová získala rekord s želvičkami

Sedmibojařka Eliška Klučinová vyrovnala na vícebojařském mítinku v Kladně český rekord Zuzany Lajbnerové 6268 bodů z roku 1988.

Utáhla si culík blonďatých vlasů a plácla se po tvářích. Laťka na stojanech nehybně ležela 172 centimetrů vysoko a Eliška Klučinová se připravovala ke svému poslednímu pokusu. Lidé začali skandovaně tleskat, ale ona si přiložila prst na pusu. Pšššt! Chtěla ticho. Na třetí pokus laťku zdolala. Právě začal první den ženského sedmiboje na Sletišti. V rámci TNT-Fortuna meetingu závodili vedle sebe desetibojaři a sedmibojařky.

Prala prádlo

„Krve by se ve mně nedořezal. Málem mě omývali. To, co jsem získala na překážkách, bych poztrácela ve výšce,“ říkala a za půl hodiny přidala ještě devět centimetrů. Po úvodních překážkách si vytvořila další osobní rekord.
Sedí na schodech tribuny a směje se. „Nic zvláštního jsem včera večer nedělala. Vyprala jsem prádlo. Už je suché. Jestli chcete, tak se běžte podívat. Bydlím u Kauflandu. Tam jsem v akci koupila pstruha a udělala ho k večeři. Docela se povedl. Zapila jsem to dvěma deci bílého vína a šla spát,“ směje se dvaadvacetiletá Klučinová očima, které snad vylovila z vod Karibiku.
Teď se snaží zabít čas před dalšími disciplínami - koulí a dvoustovkou. „Dám si svačinku. Ráda mám brusinky,“ ukázala na poloprázdný pytlík na schodech. Vedle ležela i tyčinka Promax. „Asi bych to neměla říkat. Už je půl roku prošlá. Přestala se vyrábět, ale ještě jsem ji sehnala na internetu. V obchodě jsem aspoň uhádala slevu.“
V poledne zůstala atletka kladenského Tepa s ostatními na Sletišti jako opařená. Bryan Clay a Roman Šebrle odstoupili kvůli zranění ze stovky i celého desetiboje. „Nepochopila jsem, co tam vytvářejí. Clay i Šéba, dvě největší hvězdy, skončily…“ Tak teď budete hvězda vy, nabízím Elišce hlavní roli. Ta se na mě podívá jako by chtěla říct: tak teď ještě tu o Perníkové chaloupce…
Večer špatně spala. Dívala se do stropu, ale ovečky nepočítala. Spíš hodiny, které zbývaly do rána. Pět, čtyři, tři. „Včera to nebylo tak špatné,“ šeptala si do tmy kročehlavského bytu.
Druhý den vstoupila Eliška do víceboje z druhého místa. Ještě před tím si koupila nový pár ponožek. Jsou na nich myšky a želvičky. Jako talisman.

Málem tam položila život

Začala dalším osobákem na dvoustovce. A připravovala se na oštěp. „To je nejnáročnější disciplína. Oštěp se dá úplně zvorat,“ řekla a třetím pokusem ho poslala nízko nad plochou. Hrotem zvedl trávu ve vzdálenosti 50,75 m.
Do nenáviděné osmistovky jí poté zbývaly tři hodiny. „Spát nebudu, to bych nevstala. Vezmu si trochu špaget. Nosí nám to do haly z vipky. Nechápu, proč nás tam rovnou nepustí. Asi že nemáme kravatu…,“ řekla. Natáhla se na žíněnku a oloupala si banán. „Nesmím to rozběhnout rychle, nevybláznit se. Znám se, přišla bych pěšky…,“ prohodí Klučinová. Klučinová se rvala s půlkou, která snad dovede i vraždit. „Šla jsem na krev, málem jsem tam položila život,“ hledala dech. Už věděla, že vyrovnala český rekord 6268 bodů. Když ho Zuzana Lajbnerová v Gotzisu vytvořila, křičelo mimino Klučinová do světa teprve dva měsíce a pět dnů!