Knižní recenze: cestovatel Stingl se dočkal důstojné biografie

Miloslav Stingl

Miloslav Stingl Zdroj: Anna Vacková, E15

Miloslav Stingl
Miloslav Stingl
Miloslav Stingl
Miloslav Stingl
Miloslav Stingl
10
Fotogalerie

Cestovatel a etnolog Miloslav Stingl napsal na čtyři desítky knih. Jeho výpravná, obsáhlá biografie ale vychází poprvé. Dnes se dočkala nominace na literární cenu Magnesia Litera.

Původně to byl nápad na diplomovou práci. Avšak když Adam Chroust poslal své otázky týkající se života cestovatele, etnologa a spisovatele Miloslava Stingla, začalo se pomalu rodit přátelství mezi mladým nadšencem a zkušeným světoběžníkem s nestárnoucí duší. Čtyři tisíce hodin mravenčí práce daly posléze vzniknout nevšední biografii nyní šestaosmdesátileté cestovatelské legendy především těch generací, které byly komunistickým režimem ochuzené o možnost cestovat.

Byl to právě Miloslav Stingl, kdo jim dal prostřednictvím svých knih možnost nahlédnout do nitra exotických krajin. Svým jedinečným vypravěčským uměním dokázal čtenářům přiblížit navštívená místa takovým způsobem, jako by tam byli přítomni s ním. Přestože však Stingl sám napsal přes čtyři desítky knih, jeho soukromí zůstávalo až dosud čtenářům skryto.

Autor biografie se nyní díky svým otázkám a později osobním setkáním dostal nejen k nesetříděným a pomíchaným osobním archivům, ale i k dosud neotevřeným cestovatelským kufrům. S nimi Stingl putoval za svými sny a pak je naplněné dokumenty a artefakty ponechával doma, aby se na příští cestu vydal s kufrem novým.

Více než pětisetstránková kniha je komponována do kapitol citlivě přerušovaných citacemi ze Stinglových knih a jeho komentáři. Doplněna je nejen fotografiemi ať už rodinnými nebo z cest, ale i snímky obsahu kufrů, z nichž se čtenář může dozvědět do detailu, co si spisovatel s sebou na cesty bral. Fotografie pak doplňují ručně malované rozkládací mapy a ilustrace Elišky Chytkové.

Na několika stránkách jsou zaznamenány osobní vzkazy přátel a známých osobností. Nechybí chronologický přehled událostí či seznam česky vydaných Stinglových knih.

Samostatnými přílohami ke skvěle graficky zpracované knize jsou kopie Stinglova cestovního pasu a velkoformátová mapa světa s vyznačenými trasami nejdůležitějších cest, které vykonal. Jako bonus pak slouží DVD a CD s dobovými nahrávkami.

Kniha je tak přínosem i pro současnou mladou generaci cestovatelů, kterým Stingl prostřednictvím biografie vzkazuje: „Cestovatelství mě dovedlo k přesvědčení, že jsme všichni jeden národ zeměkoule – a jak říkají Havajci, nade všechny národy je lidství.“

Adam Chroust: Miloslav Stingl

Vydavatel: Nakladatelství Jota, 2016

Hodnocení: 100 %