Kojence uškrtila babička

Smrt sedmiměsíční holčičky v Kročehlavech nebyla náhodná. Babička, která ji společně se sourozenci hlídala, ji uškrtila. Dnes by státní zástupce měl rozhodnout o jejím vzetí do vazby.

Policejní vyšetřování smrti sedmiměsíčního kojence v kladenských Kročehlavech zažilo nečekaný zvrat. Původní verze babičky, že dítě vypadlo z kočárku a ublížilo si, nebyla pravdivá. Šestapadesátiletá žena vnučku uškrtila. Kriminalisté ji včera obvinili z vraždy a podali návrh na její vzetí do vazby. „Důkazů bylo dostatek,“ uvedla mluvčí středočeských policistů Soňa Budská.

Sousedé: Nic jsme nevěděli

Sousedé z panelového domu, kde se tragédie stala, slyšeli křik dětí a pak viděli sanitku a policisty.
„Já vůbec netuším, že tu nějaké děti byly, nebo že dokonce nějaké zemřelo,“ uvedla dnes sousedka z vedlejšího domu, která si nepřála zveřejnit své jméno. Babička, která děti hlídala, policistům i lékařům původně řekla, že holčička vypadla z kočárku a přestala dýchat. Když v obličeji zmodrala, zavolala první pomoc. Záchranka odvezla bezvládné miminko na oddělení ARO kladenské nemocnice, kde se ho ale lékařům nepodařilo oživit. Holčičku proto nechali okamžitě dopravit vrtulníkem do motolské nemocnice. Tam už lékař pouze konstatoval smrt.

Babička lékařům lhala

„Příčinou smrti kojence nebyl úraz hlavy, ale uškrcení. Pitva prokázala, že dítě mělo na krku strangulační rýhu silnou 4 až 5 milimetrů. Je tedy jasné, že bylo uškrceno,“ uvedl náměstek ředitele středočeské policie Pavel Jenšovský. Původní verze babičky, že dítě vypadlo z kočárku, když jej v pondělí hlídala, tedy nebyla pravdivá. „Soudní znalec, kterého jsme k případu přizvali, to jednoznačně vyloučil. Pádem z kočárku by si takové zranění dítě nezpůsobilo,“ doplnil Jenšovský.
Policisté dnes znovu přijeli na místa, kde k úrazu údajně mělo dojít a zkoumali také kočárek. Na pomoc si přizvali dalšího znalce. V odpoledních hodinách ženu obvinili z vraždy. Hrozí jí 12 až 15 leté vězení či výjimečný 25 letý trest.

Sourozencům se nic nestalo

Babička měla ten den na starosti i její stejně starou sestru a staršího bratra. Těm se nic nestalo. „Jsou v pořádku,“ dodal Jenšovský. Sousedé ženy, která děti měla na hlídání, ji považují za velmi přátelského a vstřícného člověka. „Nikdy se s nikým nehádala, ani na děti nekřičela,“ řekla Sedmičce jedna ze sousedek, paní Mádlová.

V letošním roce středočeští policisté zatím vyšetřovali 18 případů vraždy nebo pokusů o vraždu. Patnáct z nich se jim podařilo vyřešit.