Koktejl pro De Nira

Jo´s Bar na Malé Straně

Jo´s Bar na Malé Straně Zdroj: Pavel Horak

Tomáš Kučera, který byl osobním barmanem Roberta De Nira během jeho návštěvy karlovarského festivalu, už přes dva roky provozuje Jo´s Bar na Malé Straně, kam se snaží nalákat nejen místní umělce.

Do baru vchází vysoká blondýna, usedá na barovou stoličku a objednává si drink. Chvíli konverzuje, dá si další Cosmopolitan, legendární drink Carrie ze Sexu ve městě, která ho pije, kudy chodí. Naše blondýna dopíjí, dokouří poslední cigaretu a odchází. Následující den přichází znova. Objednává si opět Cosmopolitan a praví směrem k baru: „Nedal by se ten koktejl něčím vylepšit?“ Barman probudí invenci a do koktejlu přidá maliny a vanilku. „A jak to chcete pojmenovat?“ ptá se té slečny. „No když jsem ta pornoherečka, tak asi Pornstar, ne?“

Tím barmanem je Tomáš Kučera a o pár dní později už tenhle drink nabízí v menu, aniž by tušil, že bude brzy jeden z nejprodávanějších. „Běžně se mi stává, že sem přijde nějaká žena a zeptá se mě, na jaký drink bych ji tipoval. Udělám jí koktejl a ona se mě zeptá, jak se jmenuje. To už se mi opotí čelo, když řeknu, že Pornstar,“ pobaveně vypráví Tomáš, vystudovaný inženýr, profesionální barman a jeden ze dvou majitelů pražského Jo’s Baru.

Atmosféra uvnitř baru, který sídlí na Malostranském náměstí, je příjemná. Tlumené světlo, vůně všudypřítomného dřevěného nábytku, nabídka doutníků a možnost soukromí v zadním salonku, kterému dominují polstrované gauče. Na rozdíl od podniků, které jsou nazdobené právě tak, aby přitáhly turisty, působí Jo’s skromně, až domácky.

„Malostranské náměstí bývalo místem básníků, výtvarníků a spisovatelů a já bych si přál vrátit toho genia loci zpět. Aby to nebylo jen průchozí místo pro turisty, ale dobrý bar v bohémské lokalitě, kde lidé dostanou skvělé koktejly a výborně se najedí.“ Otevřeno je každý den od 12 do 12, v pátek a sobotu do jedné.

Založit si prosperující podnik není dnes snadné. Tomáš se k tomu svému dopracovával postupně. „Pět let jsem spal tři hodiny denně. Měl jsem denní studium na vysoké škole, plus noční práci v baru, a navíc jsem si založil eventovou firmu. Po škole jsem přemýšlel, kam dál. Naskytla se mi možnost převzít Jo’s bar a dát mu novou tvář.

Když jsem sem ale poprvé vešel, řekl jsem si, že bych byl blázen, kdybych se do toho pustil. Tak bezútěšně bar tehdy působil. Můj společník mě ale poplácal po zádech a řekl: ‚Tomasone, buď v klidu, to dáme!‘ Dáváme to dva roky, ale chce to ještě hodně práce.“ Například jen logo Jo’s Baru Coctails & Diner, kde slovo diner představuje jihoamerickou kulturu stravování, jako jsou steaky na otevřeném ohni a burgery, lidé zaměňují za slovo dinner a majitele baru podezírají, že snad na jedno „n“ zapomněl. Tomáš se tedy od nového roku vrátí k původnímu Bar & Restaurant.

Samotný bar vznikl už v roce 1992 a od té doby pořád měnil majitele. Jo’s Bar tedy neměl konkrétní tvář a tu mu chce Tomáš dodat. „Cílíme na místní zákazníky. Každý rok navíc obměňujeme nabídku jídel. Kromě jihoamerických burgerů a steaků z argentinského hovězího finalizujeme nabídku nových vegetariánských burgerů. Po jídle si můžete dát i výbornou kávu, kterou si Jo’s Bar nechává speciálně pražit, a k tomu domácí brownies podle americké receptury z roku 1980,“ říká majitel. Nabídka se rozšíří i v koktejlech. K šesti drinkům, které v jiném baru nenajdete, jako je Míša, Matcha Gimlet nebo už zmíněný Pornstar, přibydou další čtyři.

Levander Gimlet

  • 4 cl gin infuzovaný sušenou levandulí
  • 3 cl Lime Cordial

Servírovat do vyšší sklenice a za použití smoking gunu (udicí pistole) drink vyudit studeným levandulovým dýmem.

Gimlet byl oblíbeným drinkem Chandlera, který ho pil ve stejném poměru…

Dopíjím Smoked Levander Gimlet, totiž drink uzený levandulí, což je hodně zajímavý koktejl, i když zpočátku jsem se té chuti lekla, dojídám grilovaný lilek s mozzarellou a sušenými rajčaty a odcházím, i když nerada. Ovšem někdy tento článek napsat musím. A po dalších koktejlech už by to šlo těžko. Na rozpité večery má Tomáš ale recept. „Pijte vždy ke sklence koktejlu i sklenku vody. Ráno vás nebude bolet hlava. Pokud to přeženete, dejte si hned po příchodu domů sprchu, nalijte si čerstvý džus a vemte si aspirin.“

Tomáš Kučera s Robertem De Nirem, kterému denně umíchal několik Levander Gimletů, kolik přesně odmítl říci, ale bylo to prý dvouciferné číslo.Tomáš Kučera s Robertem De Nirem, kterému denně umíchal několik Levander Gimletů, kolik přesně odmítl říci, ale bylo to prý dvouciferné číslo.

Ačkoli je majitelem Jo’s Baru a řídí své zaměstnance, stejně úplně nejradši stojí za barem a míchá. Dobrý barman je podle něj ten, který zná historii, umí házet se shakery a uctívá japonský (ten nejpreciznější) styl barmanství. Na otázku, co Tomáše čeká v nejbližších dnech, odpoví: „Máme s barem catering jídelní i koktejlový. Sednu do tranzita, naložím si věci a jedu sám míchat,“ říká skromně.

A jen tak ke konci rozhovoru se zmíní, že byl osobním barmanem Roberta De Nira na karlovarském festivalu.

Článek vyšel v časopisu Formen