Kolem Otavy chodí Putin, po Kamenném mostě zase Bon Jovi

Žít s obličejem bývalého ruského prezidenta, populárního zpěváka nebo slavného herce. To je úděl tří dvojníků. Podobnost si nepřipouštěli do doby, než je upozornilo jejich okolí.

Každý člověk má prý někde na světě dvojníka. Tři muži z Písku a Strakonic o těch svých vědí. Jsou to totiž světoznámé osobnosti. Svoji podobu s mediálními hvězdami berou s nadhledem a humorem. Všichni tři se ale shodují, že jim stejná tvář kromě většího zájmu okolí nic nepřinesla.

1. Josef Maroušek

Má běžné české jméno a do roku 2000 to byl úplně obyčejný kluk. Pak přišly v Rusku prezidentské volby a Vladimir Vladimirovič Putin si jako hlava státu a nástupce Borise Jelcina budoval mediální obraz silného vůdce. Ukazoval se na rybách nebo při různých sportech. Tehdy dvaadvacetiletému Josefu Marouškovi ze Strakonic dalo poprvé jeho okolí najevo, že je celý Putin.
Začalo to tím, že mu lidé říkali Rusák nebo Ukrajinec. „Překvapovalo mě to. Nevěděl jsem proč, na politiku v televizi jsem se v těch letech nedíval. Ale neřešil jsem to, protože jsem fotbalista a jsem zvyklý, že během života dostane každý nějakou přezdívku,“ říká s klidem.
Svoji podobnost s ruským prezidentem začal brát na vědomí, až když ho někteří známí a kamarádi oslovovali Putine. „Asi rok jsem dělal s chlapy od řemesel kousek od Benešova u Prahy a v hospodě mi třeba řekli: Tak co si dáš, Putine?“ vzpomíná.
Jednou se díval na televizi a náhodou svého ruského dvojníka zahlédl. Konečně pochopil, proč si ho lidé pletou s jedním z nejmocnějších mužů světa. Začínalo to pokaždé stejně. Kdo ho poprvé uviděl, divil se, jak je podobný ruskému prezidentovi. Časem si Maroušek zvykl a narážky vnímal jako samozřejmost. „Mezi mnou a Putinem je ale dost velký věkový rozdíl. Můj táta je mu možná podobný víc,“ poznamenává Maroušek.
Klidně by si Putina zahrál i ve filmu, kdyby za ním filmaři přišli. „Jednou bych se s ním chtěl setkat osobně, abych viděl zblízka, jak vypadá,“ přeje si jeho dvojník. Nestará se o to, jak by si rozuměli. Ruštinu se prý učil ve škole.

2. Radek Jaroš

Loni začala televize poprvé vysílat historický seriál s názvem Tudorovci. Charismatický představitel krále Jindřicha VIII. Jonathan Rhys Meyers se musel líbit snad každé ženě. Tehdy došlo k určité změně v životě i u osmadvacetiletého Radka Jaroše z Písku. „Jedna známá se na mě zadívala a řekla mi, že jsem podobný Meyersovi z Tudorovců,“ vzpomíná Jaroš na chvíli, kdy se setkal poprvé s přirovnáním k slavnému herci.
Tudorovce nesledoval, a tak ani netušil, komu by měl být podobný. „Schválně jsem se na jeden díl kouknul, abych věděl, o kom mluvila, ale nemám pocit, že bych měl s tím hercem moc společného,“ usmívá se mladý muž.
Okolí mělo ale jiný názor a lidi, kteří si ho začali spojovat s králem Jindřichem, přibývali. Po skončení první řady měl trochu klid, ale se začátkem druhé série se Radek Jaroš znovu s narážkami z okolí setkává.
„Nic mi to v životě nepřineslo ani mě to nijak nezměnilo. Když od někoho slyším o mé podobě s Tudorovcem, jen se tomu zasměju a mávnu rukou,“ uzavírá Jaroš. Herce Jonathana Rhyse Meyerse si pro jeho přitažlivý zevnějšek vybírají i agentury do modelingu. Možná že to by píseckého dvojníka také bavilo. „Musí to být ale pěkná fuška,“ komentuje zkušenost s prvním focením.

3. Marek Smola

Poprvé si podoby Marka Smoly a zpěváka Jon Bon Joviho všimla Markova sestřenice, když mu bylo asi patnáct let. „Bral jsem to jako legraci. Shodou okolností bylo ale i první mé cédéčko právě od tohoto zpěváka,“ vypráví třiatřicetiletý muž z Písku. O pár let později se odstěhoval z Písku do Prahy. Za prací. „Tam si všímali mé podoby s Bon Jovim hlavně cizinci. Přece jen je ve světě víc známý než u nás,“ říká Smola. „Zhruba před dvěma léty jsem lidem na otázky o podobě odpovídal snad každý den. Tehdy to tak opravdu bylo. Teď už ne, asi jsem se změnil,“ tvrdí muž, který však stále vypadá jako Joviho věrná kopie. Toho, že by mohl dělat zpěvákovi s přehledem dvojníka, nikdy nevyužíval. Ani při seznamování se ženami. „Ale když jdu na pivo s bratránkem, nadnese to ve společnosti vždycky. Holky se pak zamyslí a uvědomí si, že máme něco společného. Všechno je to ale jen pro pobavení,“ popisuje Smola. A jak si svoji podobu se slavným zpěvákem vysvětluje? „Minulý týden jsme o Bon Jovim náhodou mluvili v práci. Kluci se mě ptali, kde jsem tu podobu vzal. Sám nevím. Ani jeden z rodičů mu podobný není. A tak usoudili, že jsme asi museli mít kdysi dávno společné předky,“ směje se Marek Smola. Bon Jovi nebyl nikdy jeho vzorem. O osobním setkání s americkým populárním zpěvákem nikdy nepřemýšlel, ale kdyby se naskytla příležitost, nebránil by se. Na koncert takové hvězdy by nešel, protože nemá rád masové akce.
Výčet dvojníků slavných ale není uzavřený. Po Písku a Strakonicích chodí další hvězdy. Adéla Gondíková, Marie Rottrová, Ester Janečková, Tom Cruise, Antonio Banderas, Orlando Bloom nebo Gillian Leigh Andersonová alias agentka Scullyová. Stačí se jen pozorně dívat.