Kolik byste potřebovali iPadů, abyste sestrojili nejrychlejší superpočítač?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Loni na jaře jsem si spočítal, kolik telefonů Nexus One bych potřeboval k tomu, abych se jejich společným výkonem vyrovnal tehdejšímu nejrychlejšímu superpočítači Jaguar. Tentokrát něco podobného spočítali lidé z blogu Royal Pingdom.

Doba ovšem pokročila, takže si pochopitelně vybrali trošku jiná zařízení. Spočítali, kolik byste potřebovali tabletů iPad 2 k tomu, abyste se teoreticky vyrovnali současnému nejrychlejšímu superpočítači K. Píšu teoreticky, superpočítač je totiž především superparalelní stroj a pracuje zcela odlišně než ten seberychlejší tablet či domácí desktop. V podstatě se tedy rovnou přiznávám, že z praktického hlediska budu v dalších odstavcích srovnávat hrušky s jablky.

Výpočet je to sice jen orientační, výkon u superpočítačů se totiž měří s trošku jinými parametry, nicméně i když budete počítat s odchylkou několika milionů kusů, nic se neděje, těch tabletů totiž budete potřebovat skutečně velmi hodně.

Superpočítač K má podle standardizovaného testu Linpack nejvyšší reálně dosažený výkon 10.51 PFLOPS. To odpovídá 10,51 biliardám matematických výpočtů s reálnými čísly za sekundu. Tablet iPad 2 a jeho procesor A5 dosahuje v podobném testu výkonu 171 MFLOPS, což zase odpovídá 171 milionům úkolů za sekundu.

Po jednoduchém výpočtu tedy zjistíte, že byste potřebovali 61,4 milionů tabletů Apple iPad 2. A jen pro srovnání jeden z těch výkonnějších desktopových procesorů od Intelu, Intel Core i7 980 EX, dosahuje výkonu 109 GFLOPS, je tedy ještě více než 600× rychlejší než Apple A5. Pokud bychom pak s CPU začali srovnávat na matematiku optimalizované grafické GPU a GPGPU jednotky, jsme opět v mnohem vyšších řádech.