Kolik stojí štěstí? Stačí 100 tisíc dolarů ročně, říká Warren Buffett

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: CTK/ABACA/Lionel Hahn

Vědci se přou o to, jak tučné konto musíte mít, abyste byli šťastní. Podle některých studií stačí desetitisíce dolarů za rok, shrnuje CNBC. Význam částky na bankovním kontě nepřeceňuje ani investor Warren Buffett.

Že se peníze rovnají štěstí zkoušeli dokázat například ekonomové z Princetonské univerzity. Podle jejich výzkumu je ale štěstí člověka přímo úměrné počtu peněz jen do určitého bodu. „Respondenti s příjmem vyšším než 75 tisíc dolarů (1,7 milionu korun) už se zvýšením majetku žádné větší štěstí nepopisovali,“ řekli autoři studie Angus Deaton a Daniel Kahneman.

Norman Vanamee z magazínu Town and Country naopak zjistil, že k dosazení „optimální spokojenosti“ potřebujeme mnohem víc. Ve své analýze totiž zjišťoval, jaká částka umožňuje lidem vykonávat jejich osobní vášně typu filantropie či podpora umění a do toho žít plnohodnotný život.

Pro svůj výzkum tak vytvořil model šťastné rodiny: bohatý pár se dvěma dětmi žijící v New Yorku, který má prázdninové domy v Karibiku a Hamptonu, své děti dává do soukromé školy, vlastní byt na Páté Avenue, štědře podporuje charitu a vlastní rozsáhlou sbírku umění. Mají najatou služebnou, řidiče a kuchaře. Takový život stojí podle Vanameeho 100 milionů dolarů ročně.

Jiní odborníci ale tvrdí, že neexistuje přesné číslo, které by mohlo životní štěstí zaručit. „Číselná hodnota majetku není tak důležitá jako to, jak jste ho dosáhli, a co s ním děláte,“ myslí si moderátor pořadu Tajný život superbohatých Robert Frank.

S ním souhlasí i socioložka Rachel Shermanová. „Moje výzkumy ukazují, že lidé, kteří mají stejně peněz, mohou na otázku, zda je to dost, nebo málo, odpovídat naprosto odlišně,“ myslí si.

Že obrovský majetek nemusí nutně znamenat šťastný život si myslí i investor Warren Buffeft, který je s majetkem 78,4 miliardy dolarů třetím nejbohatším člověkem na světě. Dokázal by si prý představit mnohem skromnější podmínky. „K velkému štěstí by mi stačilo asi 100 tisíc dolarů (2,2 milionu korun) ročně,“ řekl v rozhovoru pro PBS Newshour.

Miliardář by si podle svých slov mohl koupit cokoli na světě, ale o štěstí rozhodují jiné věci. „Potkal jsem v životě lidi, kteří mají deset domů a spoustu dalších věcí, ale já žiji stále ve stejném domě, který jsem si koupil v roce 1958. Kdybych mohl utratit miliony za dům, který by mě udělal šťastnějším, tak bych neváhal, ale pro mě je náš dům ten nejmilejší na světě, protože ukrývá všechny vzpomínky a naší přátelé se do něj rádi vrací,“ dodal.