Kolosální Conan je impozantní komiks

Kurt Busiek a kolektiv: Kolosální Conan

Kurt Busiek a kolektiv: Kolosální Conan Zdroj: comics centrum

Prázdniny skončily a dobře udělal ten, kdo je strávil s jednou z největších a nejkrásnějších knih, které u nás kdy vyšly. Je jí Kolosální Conan nakladatelství Comics Centrum, jež velkolepý komiks vydalo na počátku prázdnin. Jde o třetí knihu z řady kolosálních knih, předtím vyšlo kompletní Sin City v jednom svazku a první díl hellboyovské Pekelné knižnice. A stejně jako obě předchozí knihy i tato patří k vrcholu nabídky tuzemské komiksové i knižní produkce.

V téměř 1300stránkové epopeji mezi fanoušky známou legendu Conana Roberta E. Howarda převyprávěl Kurt Busiek. Výrazný komiksový scenárista se pokusil postavu, která kvůli filmům, knihám a komiksům prošla velkou proměnou, vrátit k prapůvodní Howardově vizi. Kolosální Conan čítající přes padesát komiksových sešitů tak je výraznou adaptací původních Howardových povídek. Conan tu je známým barbarem i ničitelem, ale především je poutníkem, který objevuje svět kolem sebe. Postupně cestuje po několika působivých zemích, seznamuje se s nejrůznějšími civilizacemi, nachází nepřátele i spřízněné duše a neustále zažívá skvělá dobrodružství.

Motiv neustálé cesty je pro takto koncipovaný komiks navýsost vhodný. Busiekovi kreslíři se tak mohli vyžít ve vykreslování nejrůznějších světů, kterými proslul již samotný autor původních conanovských příběhů. Totéž platí pro vytváření stále nových (a značně sofistikovaných) architektur, kostýmů, ras. Co v obdobně koncipovaných filmech je spíše známka vypravěčovy neschopnosti a bezradnosti (viz například Hvězdné války – Epizoda I.), je u komiksu naopak výrazná kvalita. Zvláště v takto velké knize, kde se dá kochat jednotlivými obrázky ve skutečně velkolepém podání (a ve vysoce kvalitním tisku). Důležité je také pochválit překladatele Jana Kantůrka, který se musel popasovat s mnoha vrstvami angličtiny a nutno dodat, že skvěle.

Kurt Busiek a kolektiv: Kolosální ConanKurt Busiek a kolektiv: Kolosální Conan | comics centrum

Nic z výsledku nesráží fakt, že podobně jako například u Hellboye jsou si jednotlivé příběhy dost podobné. Conan bývá zprvu zajat, věznitelé se jej snaží zotročit, ale on se pomocí lstí a obdivuhodné síly ze všech problémů vymaní. Každá část pak končí znamenitým finále, v němž všichni kreslíři vždy vytáhnou své nejpůsobivější zbraně.

Takto má vypadat moderní komiks, který vychází z dávných mýtů a zároveň jim dodává současný rozměr (násilí, akce).

Kurt Busiek a kolektiv: Kolosální Conan
Nakladatelství: Comics Centrum, 2015
Překlad: Jan Kantůrek
Hodnocení: 100 %