Komiksový Neff

Michal Suchánek, Ondřej Neff: Děsivé radosti

Michal Suchánek, Ondřej Neff: Děsivé radosti Zdroj: Repro E15

Trojici povídek Ondřeje Neffa adaptoval pro komiks talentovaný kreslíř Michal Suchánek.

Díky nedávno skončenému KomiksFestu se na trhu objevilo hned několik komiksových alb, která mají potenciál stát se vyhledávanými artikly pro fanoušky této umělecké formy. Jedním z nich je novinka nakladatelství Crew Děsivé radosti.
Ta spojila dohromady dva generačně nesourodé autorské veličiny – legendu Ondřeje Neffa a začínajícího mladíka Michala Suchánka.

Kreslíř narozený v roce 1984 pro komiks adaptoval trojici Neffových sci-fi povídek a výsledek dává tušit tři jistoty. Neff je vynikajícím sci-fi autorem, jehož dílo má globální rozměr. Suchánek je skvělým kreslířem, který se může stát tuzemskou komiksovou veličinou. Ale mimořádným komiksem Děsivé radosti zatím nejsou.

Všechny tři povídky jsou povedené, každá nabízí trochu jiný pohled na sci-fi žánr, své si najde fanda mimozemšťanů (úvodní Jitro pro strašnou radost) i cestování v čase (závěrečná Konec dobrý, všechno dobré). Snad jen prostřední Nápad za všechny prachy je až příliš civilní, že se mezi majstrštyky mírně topí.

Michal Suchánek, Ondřej Neff: Děsivé radostiMichal Suchánek, Ondřej Neff: Děsivé radosti | Repro E15

Také Suchánkova adaptační invence je velmi dobrá, pomyslná komiksová režie šlape na výbornou. Jeho kresba pak je opravdu moderní a světová. Po vzoru nejaktuálnějších trendů využívá jemné linky, postavy i prostředí jsou navýsost realistické, byť samozřejmě často fantazijní (tříprsá hrdinka první povídky či futuristické televizní studio ze závěrečné části).

Klíčové problémy v celém díle jsou jinde. Předně obsah jednotlivých povídek není komiksový, ale zůstává pevně v žánru sci-fi. Postrádá onu fatálnost či pocit hlubší mytologie, které jsou téměř vždy součástí nejpovedenějších komiksových příběhů. Drobnou kosmetickou vadou pak je určitá Suchánkova nevykreslenost, která se projevuje především na obličejích.

Zejména ženské hrdinky jsou si podobné až příliš, což u takto nastaveného grafického stylu působí dost rušivě; také mužští hrdinové a padouši mají často velmi podobné rysy. Pokud toto Suchánek vypiluje a zkusíli spojit síly třeba i s novým scenáristou, možná se konečně dočkáme velkého tuzemského komiksu, na který se čeká již dlouho.

Michal Suchánek, Ondřej Neff: Děsivé radosti
Nakladatelství: Crew, 2015
Hodnocení: 70 %