Komorní koupaliště v Kněžmostě

Příjemné koupaliště v Kněžmostu slouží lidem už deset let.

Kněžmost je malá středisková obec s devíti sty obyvateli. Pokud se připočítají i spádové obce, přiblíží se ke dvěma tisícům. V Kněžmostu je mateřská i základní škola, zdravotní středisko, dům s pečovatelskou službou, vlastní dopravní podnik, tři sportovní haly, střelnici a fotbalové hřiště. Hlavně je tu ale pěkný areál koupaliště, který nechali radní postavit před deseti lety na části zahrady mateřské školky. Pohoda mezi zelení a obytnými domky

„Areál jsme postavili za šest milionů korun před deseti lety a je velmi oblíbený,“ říká zastupitel a správce v jedné osobě Jiří Lehečka.
O provoz se stará šest zaměstnanců obce, včetně uklízečky a plavčíků.
„Nádrž o rozměrech deset krát pětadvacet metrů je napuštěná pitnou vodou a čištění a filtraci zajišťuje moderní strojovna,“ říká Jiří Lehečka.
Občerstvení u stánku nabízí grilované speciality, langoše, párky a různé nápoje. Návštěvníci však nejsou ochuzeni ani o sportovní vyžití. V těsné blízkosti koupaliště je fotbalové a dětské hřiště se vstupem zdarma. Pár metrů od areálu jsou i tenisové kurty.
„V sezoně tu máme i dvě stovky lidí denně,“ říká plavčík Karel Pelikán. „Otevírací doba je většinou od deseti dopoledne do sedmi večer, ale v horkých dnech i déle. Snažíme se lidem vyhovět,“ říká Pelikán.
Plavčík nemá těžkou služ-bu. Za poslední roky se zde nestal žádný těžší úraz, a tak většinou asistuje při bodnutí hmyzem a ošetřuje drobné odřeniny. Děti ze školky a ze základní školy se během vyučování mohou chodit koupat zdarma, pouze s nimi musí být odborný dozor.

Bazén v Boleslavi návštěvníky neodlákal

Ve vodě dopoledne řádí patra kluků. „Je tu hloubka, skvěle se skáče do vody a hodně plaveme,“ říká jedenáctiletý Kuba Malík. Jen lituje, že prázdniny brzy skončí. „Ale do školy se těším, tedy hlavně na spolužáky,“ dodává Kuba. „To já ne, protože budu muset psát úkoly,“ říká sedmiletý Jirka. Na koupaliště chodí celé prázdniny.„Jezdíme sem už léta, protože je to tu takové milé a pohodové,“ říká Helena Pekárková z Mnichova Hradiště.
Boleslavsko léta trpělo nedostatkem možnosti koupání a v samotném okresním městě byl zastaralý bazén. Po otevření nově rekonstruovaného koupaliště s mnoha atrakcemi v Mladé Boleslavi se místní trochu obávali, že se do Kněžmostu už nebudou jezdit koupat lidé z města.
„Je to pro nás velká poklona, když nám návštěvníci řeknou, že v Boleslavi je plno, a tak se raději jedou koupat k nám,“ říká Jiří Lehečka. „Loni jsme měli za sezonu osm tisíc návštěvníků a letos na tom budeme obdobně. Jen bychom ještě chtěli větší brouzdaliště. Alespoň deset metrů dlouhé, protože sem chodí hodně rodičů s malými dětmi,“ dodává Lehečka.
Původně chtěli radní zís- kat další plochu pro koupaliště zmenšením zah- rady mateřské školky. Ale dětí v obci přibývá, a tak se mu- sí přistavět nový pavilon školky, aby se zvýšila její kapa- cita.