Komplex M5 Mall v Rjazani otevřel své brány

V polovině listopadu otevřelo své brány obchodní a zábavní centrum M5 Mall. Vyrostlo zhruba 185 kilometrů východně od Moskvy v půlmilionovém městě Rjazaň jako investice skupiny PPF, konkrétně specializovaná developerské divize PPF Real Estate Russia. Gigantický komplex za 120 milionů eur postavila akciová společnost PSJ, přičemž výstavbu jedné z největších zakázek své historie zahájila v prosinci 2009. Na financování stavby se podílela Česká exportní banka a Exportní garanční a pojišťovací společnost. Autorem architektonického řešení byl atelier CUBOID ARCHITEKTI. Více než polovinu objemu zakázky realizovali české firmy včetně výrobních kapacit PSJ a dceřiné firmy Ekoklima.

Komplex vznikl pod taktovkou PSJ v těsné blízkosti klíčové federální silniční komunikace M5 Moskva – Čeljabinsk u vjezdu do Rjazaně. Obchodně zábavní centrum na ploše téměř 70 tisíc metrů čtverečních nabízí široký sortiment zboží a služeb předních světových i ruských značek v souladu se standardy podobných center v Evropě. Součástí centra je například hypermarket, obchod s elektronikou a domácími spotřebiči, obchodní pasáže a několik scén pro pořádání marketingových akcí. Kromě nákupních možností a stravování je v centru otevřeno také multikino, unikátní kinosál s technologií 7D a dětský koutek. Komplex disponuje rozsáhlou parkovací plochou pro 2 500 osobních vozů.

Příjemný prostor pro trávení volného času

Budova je členěna třemi příčnými a dvěma podélnými obchodními pasážemi. Jejich interiér je navržen tak, aby nabídl svým návštěvníkům světlý, příjemný prostor pro uvolněné nakupování a trávení volného času. V místě křížení pasáží vznikla velká kruhová náměstí. Malá kruhová náměstíčka rozdělují rovné části pasáží na opticky kratší úseky. Světlá výška těchto náměstí a náměstíček je pět metrů a jsou prosvětlena střešními světlíky. Hlavní eliptické náměstí ve středu budovy slouží jako odpočinková plocha obklopená restauracemi rychlého občerstvení. Střed tohoto náměstí je akcentován třemi fontánami a prosvětlen střešními světlíky. „Po prvních dnech provozu registrujeme obrovský zájem veřejnosti. Nikde jinde v Rusku neexistuje podobné centrum ve městě s méně než milionem obyvatel, takže pro Rjazaň a okolí jde opravdu o unikátní projekt. Osvědčila se nám spolupráce se společností PSJ, která umí pracovat na ruském trhu. Jméno developera, mezinárodní investiční skupiny PPF, je pro region zárukou spolehlivosti a solidnosti,“ uvedl výkonný ředitel PPF Real Estate Russia Tomáš Laštovka.

Výstavbu komplikovala ruská zima i parné léto

Společnost PSJ na ruském trhu působí již od roku 1994. M5 Mall pro ni představuje významnou referenci a jednu z největších zakázek v dosavadní jednadvacetileté historii. Tou největší by se měla stát probíhající výstavba rozsáhlého závodu na výrobu dřevotřískových desek firmy OOO DOK Kalevala u Petrozavodsku, která si vyžádá investici ve výši 150 milionů eur. PSJ v Rusku dále dokončuje administrativní budovu v Archangelsku, realizuje stavbu obytného souboru Megapolis v Kazani a staví dvě další obchodní centra v Tambovu a v Adleru u Soči.