„Komunisti? Vlastně mě to bavilo“

Kapela Garage v čele s charismatickým zpěvákem a textařem Tonym Ducháčkem se valí na Kolín. V sobotu večer vystoupí v Městském společenském domě.

Už déle než třicet let se na pódiích pohybuje legenda rockové scény kapela Garage. Její dvaapadesátiletý frontman Tony Ducháček zavzpomínal před sobotním vystoupením v Kolíně nejen na doby těžké komunistické cenzury.

Jak se na koncert v Kolíně těšíte? A co pro fanoušky chystát Těším se stejně jako na jiné koncerty. Plus je v tom, že to do Kolína máme z Prahy kousek. „Živáky“ mě asi nikdy neomrzí. Dá se říct, že se už těším na hraní v sálech. Minulý víkend jsme s kapelou měli asi poslední venkovní koncert. A co v Polabí zahrajeme? Písničky z nového alba Black, ale samozřejmě i naše starší hity.

Vaše kapela Garage už hraje déle než třicet let. Jak se za tu dobu proměnila? Kapela se měnila podle lidí, kteří v ní působili, a také podle autorů hudby. Teď navíc máme přístup k technickým věcem a vybavení, které dřív nebylo na úrovni. Také je důležité, že už neplatí téměř žádná omezení ve vyjadřování. Vzniká spousta nových kapel, což je dobře. Dost rockových klubů má různé problémy, které mnohdy vedou k jejich zavírání. A to je zase škoda. Někdo je asi radši, když mládež vysedává po hospodách a nemá žádné kulturní vyžití…

Jaké bylo být předskokanem britské rockové legendy Iggyho Popa, vašeho oblíbence? Před Iggym si rád zahraje snad každý. Po svém vystoupení nás navíc přijal v šatně, dobře jsme si poklábosili. To byl ještě větší zážitek než samotné koncertování před tímhle rockovým polobohem.

Jak vzpomínáte na komunistický režim, kdy vaše tvorba i hraní bylo „shora“ omezované? Na tu temnou dobu nevzpomínám logicky moc v dobrém. Byl to boj. Ale víte co? Vlastně mě to bavilo, taková ta rebelie…

By byste pro zákaz KSČM v nynějším parlamentu? Snad ani ne, takhle o nich aspoň víme. Stejně by se tihle lidé infiltrovali jinam, což řada z nich už také udělala.

Kde berete ispirace ke svým osobitým textům? To je ta moje hlava a v ní se dějí neuvěřitelné věci… S kým byste si chtěli jednou zahrát? Co třeba váš další favorit – David Bowie? Tyhle touhy nechávám náhodě. Docela rád mám koncerty, na nichž hrajeme sami nebo třeba jen s nějakou místní kapelou. Teda pokud nejsou nafoukaní. A vždycky se těším na společný koncert s Plastikama (Plastic People of the Universe – pozn. aut.).

Co nového Garage chystá? Teď přemýšlím o nové desce. Lákalo by mě znovu nahrát naše starší písně, ale trochu alternativněji. Pořád to však stojí a padá na tom, že nemáme vlastní zkušebnu.

Kdybyste měl tu moc změnit jednu věc na světě, která by to byla? Na světě se nedá nic měnit, svět mění nás. A za nějakou dobu už nás ani nebude potřebovat.