Koně ze studny vytáhli až hasiči

Kde ostatní možnosti končí, nastupují hasiči. I v případech, kdy jde o život koním, srnám, kočkám, papouškům.

V Zechovicích spadl do dvoumetrové studny kůň. Zadní částí těla.
Nejdřív se o jeho vyproštění pokoušel majitel.

„Snažil se odkopat hranu studny, která byla ve spádu terénu, a tak pomoci zvířeti, aby se dostalo z uvěznění samo. Ale to se nepovedlo. Se sousedy se ještě snažili vytáhnout koně traktorem s pomocí popruhů. Také neúspěšně. Poslední nadějí byli až hasiči,“ popisuje jejich mluvčí Vendula Matějů.

Ti nakonec vysvobodili koně tím, že ho pomocí hadic nadzdvihli autojeřábem. Kůň byl vysílený a na nohy se nezvedal, protože podle majitele byl zaklesnutý ve studni několik hodin. Vlastními silami se nemohl dostat ani do stáje. Musel přijet veterinář a dát zvířeti povzbuzující léky a dohlížet na jeho zdravotní stav.

Práce hasičů končila tím, že pomohli majiteli uložit koně do přijatelné pozice než se bude moci opět vzchopit. Na radu veterináře ho přikryli dekami a slámou.

V takových případech je zvíře nejen zesláblé, ale i vystresované. „Je mu třeba aplikovat umělou výživu a podat vitaminy, minerální látky, přípravky pro pohybový aparát a léky na zklidnění,“ říká strakonický vetrinář Karel Faměra.

U koní je velmi důležité, aby se co nejdřív dostali na nohy, protože hrozí kolika nebo jiné komplikace. Zechovický kůň se z nehody dostal. Bohužel, ne nadlouho. Podle veterináře, který ho ošetřoval, uhynul asi po deseti dnech. Na následky úplně jiného zranění.

Častěji zachraňují kočky

K záchraně koní hasiči vyjíždějí ojediněle. Nejčastěji to bývají kočky vysoko na stromech, papoušci, mláďata čápů, havranů, volavky a labutě zamotané v rybářských šňůrách a vlascích, ale i srnky a divočáci.

„Volali nás i k ochlazování nebo napájení kuřat, když zemědělcům vypověděla klimatizace a netekla voda. V kukuřičném poli jsme naháněli i napůl zdivočelé jalovice,“ popisuje Vendula Matějů. Hasiče volali i k mrtvé labuti, kterou našli ve Strakonicích na Otavě u Křemelky. Výjezd byl ale zbytečný. Zachránci na místě zjistili, že labuť jen spí.