Konec potíží s hledáním místa? Čínský robot zaparkuje za vás

Parkování v Praze

Parkování v Praze Zdroj: Topic Petr/Mlada fronta E15

Obavy z parkování by se již brzy mohly stát minulostí. Čínští vynálezci přišli s novou technologií parkovacího robota, který převezme tuto činnost od řidičů, kteří mají z tohoto způsobu parkování strach, píše agentura Reuters. Robot také zlepší využití parkovacího prostoru.

Laserem vedený robot zajede pod auto, zvedne ho, najde parkovací místo a umístí auto i do nejužšího místa. K zaparkování potřebuje jen dvě minuty. Může se pohybovat o 360 stupňů a dokáže využít prostor lépe, než lidé, dodala firma Yee Fung Automation Technology, která robota vytvořila.

„Parkovací robot je vytvořen, aby zvýšil počet parkovacích míst,“ řekl agentuře Reuters generální ředitel firmy Marco Wu. „Robot může jít všude a v budoucnosti zlepší parkování.“

Čína by do roku 2020 měla mít více než 200 milionů aut. To znamená, že najít parkovací místo bude stále obtížnější.

Cena robota je jeden milion jüanů (3,7 milionu korun) a zájem o něj projevila řada měst, které mají problémy s dostatkem parkovacích míst, dodal Wu. „Je zde množství firem, které mají zájem o náš produkt, jako komerční realitní firmy v Singapuru a Londýně, veřejné parkovací společnosti na Blízkém východě a vývojáři, vlády i parkovací společnosti v Číně,“ dodal Wu.

Čínský parkovací robot

Terminátora se ještě bát nemusíme. Roboti zápasí s uchopením krabičky