Konec spojenectví s BlackBerry. T-Mobile přestane nabízet jeho telefony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americký T-Mobile nebude nadálet nabízet zařízení od BlackBerry. Kanadský výrobce chytrých telefonů oznámil, že operátorovi neprodlouží licenci na prodej svých zařízení. Licence vyprší 25. dubna 2014.

„Firmy BlackBerry a T-Mobile měly pozitivní vztah po mnoho let. Bohužel v současné době se naše obchodní strategie neslučují a my musíme jednat především v nejlepším zájmu našich zákazníků. Doufám, že s T-Mobilem v budoucnu opět navážeme spolupráci,“ uvedl šéf kanadského výrobce mobilních telefonů John Chen v oficiálním prohlášení.

Vztahy mezi oběma společnostmi ochladly letos v únoru, kdy T-Mobile lákal uživatele BlackBerry na cenově zvýhodněné telefony iPhone 5s s tím, že jde o „skvělou příležitost pro majitele BlackBerry“. Kampaň spustila vlnu kritiku z řad příznivců BlackBerry.

„T-Mobile s námi nimi o ničem nekomunikoval a odstartoval naprosto nevhodnou marketingovou kampaň,“ reagoval tehdy rozhořčeně šéf BlackBerry John Chen na firemním blogu. Šéf T-Mobilu John Legere vzápětí prohlásil, že operátor nebude nadále podporovat produkty BlackBerry. To ovšem nebylo nic překvapivého - už v loňském roce T-Mobile zastavil zásobování zařízeními od ztrátového kanadského výrobce.

Nyní tedy „rozdchod“ společností dospěl do další fáze, kdy firma BlackBerry T-Mobilu neprodloužila licenci na prodej svých zařízení.

BlackBerry
Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android americké firmy Google.
Začátkem loňského listopadu BlackBerry opustila plán nechat se koupit jinou společností. Místo toho se rozhodla ke změnám, které jí mají pomoci k návratu k zisku.
V prosinci se kvůli snížení výrobních nákladů firma dohodla na spolupráci s tchajwanskou společností Foxconn. Již dříve přitom BlackBerry oznámila, že propustí 4500 zaměstnanců, což je zhruba 40 procent její celkové pracovní síly.