Kontrola internetu podle Ruska. Blogeři se musejí registrovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Rusko podniklo další krok v regulaci internetového publikování. Píšete blog v ruštině a máte početný zástup čtenářů? Pak patříte mezi online média a tím pádem se musíte registrovat na příslušném úřadě. Příslušný zákon vstoupil v platnost 1. srpna, v květnu schválil ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko aktuálně uzákonilo pojem „populární bloger“. Je jím každý, kdo na svém webu dosáhne více než 3000 unikátních návštěv denně. Za čtenost se ovšem platí. Každý populární pisatel má nově v Rusku povinnost registrovat se u úřadu spadajícího pod ministerstvo komunikací, takzvaného Roskomnadzoru - Federální služby pro dozor v oblasti komunikací. Ten má mimo jiné na starosti přidávání webů na černou listinu ruského internetu – ty jsou následně na celém území blokovány.

Nepřiměřená úroveň kritiky

Pro blogery, kteří se tímto stávají oficiálními médii, začala platit stejná pravidla, která se vztahují například na běžné zpravodajské deníky. Musejí vystupovat pod skutečným jménem, nesmějí používat vulgární výrazy, jejich příspěvky nemohou být extremistické a nemohou obsahovat zakázané věci, jako je nabádání k sebevraždě. Také u nich může být trestána nepřiměřená úroveň kritiky.

Pokud se populární bloger u úřadu nezaregistruje, hrozí mu pokuta ve výši 10 - 30 tisíc rublů (6 - 18 tisíc korun). Pokud bude neregistrovaný blog spravován právnickou osobou, může pokuta dosáhnout výše 500 tisíc rublů. (290 tisíc korun).

Roskomnadzor prý má nástroje, které se postarají o nezávislé sledování návštěvnosti. Úřad tak nebude odkázaný na informace od poskytovatelů hostingu.

Blogovací platformy přestaly zveřejňovat návštěvnost

Blogovací platformy jako je Yandex nebo LiveJournal proti tomuto zákonu začaly bojovat tím, že nezveřejňují přesná čísla návštěvnosti. Yandex tento údaj nezveřejňuje vůbec a LiveJournal označuje návštěvnost u populárních blogů jako 2500+.

Reguluje se všechno ruské
Zákon platí nejen pro blogery pobývající v Rusku, ale pro všechny, kdo píší v ruštině a míří na ruské čtenáře. I když se bude jednat o populárního blogera ze západní Evropy, může být na ruském internetu zablokován.

Do dnešního dne se podle RT.com přihlásilo k registraci celkem 83 blogerů, kteří chtějí být vedení jako populární. Podle webu LiveInternet by blogerů, kteří spadají do nové kategorie, mělo být kolem pěti stovek. Z porušení zákona by také mohli být obviněni uživatelé Facebooku, kteří veřejně publikují své příspěvky a mají více než 3 000 sledujících čtenářů.

Jak by takový zákon vypadal u nás? Třeba tak, že by se oficiálními médii staly Žítbrno.cz nebo 1000věcícoměserou.cz.