Kontroverzní Bodies budou v Olympii

Protestují proti ní ochránci lidských práv, v Paříži ji zakázali. Teď výstavu lidských těl Bodies uvidí Brňané.

Skutečná lidská kostra obalená svaly hraje basketbal, vedle ní parta školáků zírá do útrob mrtvé těhotné ženy. Kde? Už od úterý 2. června v pavilonu brněnské Olympie. Do města přijíždí kontroverzní výstava lidských těl, kterou na celém světě viděly miliony lidí.

„Jde o pokračování výstavy Bodies s názvem Odhalená tajemství. Americká agentura přiveze do Brna jiné exponáty, než které byly na dřívější výstavě v Praze. Návštěvníci se tedy mohou těšit na naprosté novinky,“ oznámil Aleš Hrbek z agentury Glanc, která výstavu do Brna přivedla.

Ve všech zemích, kde se výstava konala, proti ní protestovaly organizace na ochranu lidských práv. Ukazuje totiž skutečné lidské kostry částečně potažené svaly v pozicích obvyklých v běžném životě. Tvůrci exponátů využívají mrtvá těla lidí, kteří k tomu zaživa dali souhlas. Objevily se však i informace, že jde o mrtvoly popravených čínských politických vězňů.

Zákaz ve Francii

Letos v dubnu zakázal ve Francii ojedinělou výstavu pařížský soud. Podle něj je ukazování lidských těl útokem na důstojnost mrtvých. Po dvou měsících tak muselo Bodies Paříž opustit.

Také pražskou část výstavy provázely před dvěma lety protesty. Ohradili se proti ní někteří politici, lékaři a zástupci církví. V Praze však Bodies předčasně neskončilo. Pražský magistrát a policie ji obhajovaly tím, že nejde o mrtvá těla, ale o výstavní exponáty, a vše je tedy v souladu se zákonem.

I díky kontroverznosti výstavy měla její pražská část velký úspěch. „Vidělo ji přes čtvrt milionu lidí. Mezi nimi převládaly kladné ohlasy,“ uvedl Petr Novák z agentury Live Nation, která Bodies v Praze pořádala.
Výstava se před dvěma lety líbila i brněnskému studentovi Radovanu Černému. „Byl to úžasný zážitek. Nejvíce si pamatuji vypreparovanou lidskou cévní soustavu,“ řekl Černý.

Výstava Bodies bude v místech, kde byla dříve prodejna nábytku Jysk, otevřená denně od deseti hodin dopoledne do osmi večer. Vstupné je tři sta korun.

Půjdete se podívat na výstavu Bodies? Vadí vám? Pište na redakcebrno@mf.cz