Kostel byl skladištěm i pozorovatelnou

Teprve před deseti lety se kostel sv. Hedviky dočkal svého definitivního dokončení. Na věž byl vyzvednut kříž.

Spousta Opavanů si každoročně nenechá ujít otevření kostela sv. Hedviky. Svatostánek, který na vysvěcení čekal dlouhých pětapadesát let, se návštěvníkům otvírá jen vzácně. O jeho prohlídku a pohled z jeho kubisticky pojaté věže je vždy zájem.
„Kostel se otevírá příležitostně k náboženským účelům, například na svátek svaté Hedviky. Ve spolupráci s magistrátem pak třikrát až čtyřikrát do roka, mimo jiné ve Dnech evropského dědictví,“ přiblížil provoz Pavel Solnický z opavské římskokatolické farnosti.

Munice i zdravotnické potřeby

Kostel vznikal vně městských zdí na starém hřbitovním místě v letech 1933 až 1938. Do začátku války však nestačil být vysvěcen. Po vstupu wehrmachtu do Opavy se stal skladištěm německé munice a jeho věž vojenskou pozorovatelnou. I po válce chrám sloužil jako sklad, tentokrát zde byly uloženy zdravotnické potřeby.
Vysvěcení se chrám dočkal až v roce 1993. A teprve v roce 1999 dostal svou definitivní podobu, na jeho vrcholu se opět objevil betonový kříž, který za války zmizel.
Uvnitř kostela, zasvěceného slezské zemské patronce sv. Hedvice, lidé mohou vidět fresky Paula Gebauera či oltář Adolfa Zdrazila. Nejbližší prohlídka je v plánu v září při svatováclavké procházce městem.