Kouč Reichel si připadá jak učitel

Rozdíly mezi výkony litvínovských hokejistů v domácích zápasech a venku jsou propastné. A Robert Reichel zuří.

Litvínov / Minulý pátek představil Robert Reichel knihu mapující jeho úspěšnou kariéru. K olympijskému medailistovi na ledě vzhlíželi spoluhráči i fanouškové. Na postu hlavního trenéra se ale musí sžívat s novou rolí. Dává pokyny, hráči ale jako by je neslyšeli. Hlavně na ledě soupeřů.

„Je to těžší. Máte jasnou představu, jak hrát. Jenže na ledě nejste vy. Řeknete jim, co dělat ráno, před zápasem i během něj. Jenže chyby, o kterých mluvíte, vyrábějí pořád. To si pak připadáte jako učitel, který má pod sebou žáky a ti neposlouchají,“ lamentoval Reichel po zápase s Karlovými Vary. V KV Aréně Severočeši nasbírali šest branek. To byl až do zápasu v Liberci také gólový příděl, který Litvínovští u soupeřů v průměru dostávali. Chemici při venkovních zápasech neudrží nervy na uzdě a zbytečně faulují.

Teprve v šestém utkání na ledě soupeřů prolomili Litvínovští bariéru. Jenže jen částečně. Pod Ještědem u Bílých tygrů vybojovali alespoň jeden bod. Přitom před fanoušky si hráči HC Benzina Litvínov umí poradit i s týmem ze špice tabulky, což dokázali právě v pátečním duelu proti Českým Budějovicím.

Zbytečné fauly nechápe

„Nedisciplinovanost jsme řešili celý týden. A zase to nebylo, co jsme si řekli. Jsou to zbytečné fauly. Kdyby byly v obranném pásmu, ve chvíli, kdy má soupeř šanci, vezmu to. Ale pokud faulujeme někde ve středním a v útočném pásmu, mám s tím problém,“ kritizoval své svěřence Reichel i po vítězném pátečním utkání.

A jediný gól, který Chemici dostali v úterý od Kladna, padl též v oslabení.
Přestože v den křtu knihy z litvínovské hokejové ikony sršely emoce, večer po zisku cenného skalpu Jihočechů nebylo na Reichelovi vidět, že by zářil radostí. I po vítězných duelech pokaždé vypadá vyčerpaně, jako kdyby byl na ledě sám proti všem.

„Když jsem hrál, vypotil jsem se a bylo to fajn. Jako trenér se vypětí zbavuji hůř. Už jsem problémy mužstva probíral i se Slávou Lenerem, jenže on to vidí jen z vnějšku,“ vyjádřil se Reichel. Sice už ho několikrát napadlo, že skončí i s trénováním, vážně o tom ale neuvažuje. „Mám hokej rád. Zabalit to můžu kdykoliv, ale já chci, aby to šlapalo. Jsme malý klub se skromným rozpočtem, nemůžeme si dovolit velkou čistku. Hráči, kteří nehrají, co od nich očekávám, budou muset začít. Jinak hrát nebudou, a to je pro ně největší potupa,“ myslí si hlavní kouč. Nadšený je naopak ze slovenského mladíka Juraje Majdana.

Po úterním domácím vítězném souboji s Kladnem se Severočeši dnes představí před domácími fanoušky. Na ledě vyzvou pražskou Slavii, v neděli vyjedou na led druhého týmu extraligy Vítkovic. Teprve tam se ukáže, jak si kritiku kouče vzali k srdci.