Koupání v Rychnově ocení romantici

Tahle vodní plocha ještě není koupaliště. Není to však ani obyčejný rybník.

Koupaliště si v Novém Rychnově vybudovali před čtyřiceti lety. Dodnes u něj stojí skluzavka a dětské prolézačky, naproti přes vodu budova s převlékárnami a záchodky. Ty jsou ale nefunkční. Převlékárnám chybějí dveře. „Oficiálně to koupaliště není. Plavat se tam dá jen na vlastní nebezpečí,“ uvedl Jan Malát z rychnovské radnice. Komu ale vyjmenované skutečnosti či absence stánku s občerstvením nevadí, nalezne zde nádherné místo ke koupání. Nádrž je ze tří stran obehnaná hradbou listnatých a jehličnatých stromů, v posledním směru se otevírá pohled do krajiny.
Zároveň je ale znát, že místo bylo vybudované jako koupaliště, a nikoli rybník. Velká část břehu je zpevněná, do vody vedou betonové schody a z hráze trčí skákací prkno. Příjemně písčité dno se zvolna svažuje. „Pak u výpusti je voda hodně hluboká. Zkoušel jsem tam skočit a dosáhnout na dno. Vůbec se mi to nepodařilo,“ řekl koupající se školák Miloslav Čech.
„Letos jsme vedle vybagrovali odkalovací nádrž. Ta by měla zajistit čistší vodu,“ sdělil starosta Pavel Martínek. Kvalitu vody sice nezaručují pravidelné kontroly, vypovídá o ní ale přítomnost žab a rákosí.
Jestli bude u vody pořádek, nebo nepořádek, to záleží na ukázněnosti návštěvníků. „Teď je to s pořádkem mnohem lepší, než to bývalo před pár lety. Hlavní plus je, že se u vody seče tráva,“ řekl Karel Nácovský, který zde hlídal vnoučata.
Okolo břehů se rozkládá lákavá „travnatá pláž“. V zákrytu je ohniště a u něj prolézačky. Místo je vhodné pro posezení s celou rodinou, pokud se děti spokojí s lezením a nebudou od zrezlých houpaček vyžadovat, aby se houpaly. Jak se na koupaliště dostat? Ze silnice, která vede ze středu Rychnova na Rohoznou, k němu do vršku odbočuje nenápadná asfaltová cesta. Mezi místem, na kterém je třeba zahnout, a již viditelnou cedulí „konec obce“ stojí ještě několik domů.