Koupě serverů IBM pomůže Lenovu v prodeji počítačů

Lenovo

Lenovo Zdroj: profimedia.cz

Lenovo se po včerejším odkupu serverové x86 divize od IBM stává jednou z nejvýznamnějších IT firem na světě a Číňané se nyní mohou zařadit hned po bok HP a Dellu. Tradiční americké společnosti sice mají v IT širší aktivity, zejména díky softwaru a službám, ale v základním byznysu spojeném s hardwarem se jim nyní Lenovo bude moci vyrovnat.

Podrobnosti ohledně čerstvé akvizice jsme probírali ve včerejším článku. Lenovo si servery koupilo mimo jiné proto, aby diverzifikovalo portfolio a nestále pouze na klesajícím trhu s osobními počítači. Obchod má ale pro rostoucí společnost ještě další význam.

„Je to rozšíření naší strategie. Je nám jasné, že tento byznys už není jenom o počítačích,“ sdělili včera na konferenčním hovoru médiím zástupci Lenova. Pro firmu znamenají servery také rozšíření strategie „PC+“, kterou Lenovo už několik měsíce prosazuje.

Výhodné spojení serverů a počítačů

Ono PC plus v podání Lenova znamená to, že tradiční počítače stále budou hrát důležitou roli, vedle toho ale poroste vliv mobilních zařízení a tím pádem i cloudu a datových center. Počítače, tablety a chytré telefony ke svému chodu potřebují internet a servery a Lenovo díky spojení více oblastí získá možnost prodávat jedno řešení.

Právě na toto propojení sází i Dell a HP. Příkladem mohou být dodávky informačních technologií do firem – ty si často od jednoho dodavatele koupí servery a zároveň i koncová zařízení. Toto kombo může výrobce počítačů udržet ještě nějakou dobu ve hře. Lenovo ostatně na konferenčním hovoru uvedlo, že ambice na počítačovém trhu má pořád veliké. Firma sice v současné době ovládá globální trh, chce nicméně získat ještě větší podíl.

Spojení serverů a počítačů může přinést také další výhody, zejména nižší výrobní náklady díky nákupu většího množství komponent.

Lenovo se díky odkupu divize od IBM zároveň promění z okrajového serverového hráče na jednoho z největších na světě. Byznys IBM v této oblasti ročně představoval 5 miliard dolarů. Lenovo, které své servery nějakou dobu dělá také, doposud generovalo pouze kolem 380 milionů dolarů.

Je pravděpodobné, že Číňané budou chtít zopakovat úspěch, který se jim podařil během posledních 8 let právě s počítači. Firma výrobu počítačů získala rovněž od IBM (za 1,75 miliardy dolarů) a jasným zaměřením se jí podařilo dostat až na vrchol. Lenovo zároveň postupně expanduje s tablety a chytrými telefony, na domácím čínském trhu už mu patří druhé místo.

Nabízí se otázka, zda Lenovo v budoucnu nesáhne ještě po dalších kouscích do skládačky. Nabízí se zejména systémy pro ukládání dat a síťové technologie. V případě storage Čína uzavřela blízké partnerství s EMC.