Koupit městský byt? Ideální doba

Privatizace městských bytů v Táboře pokračuje. V nabídce převažují jednotky na sídlištích. Podle makléřů jsou ceny mimořádně výhodné.

Pro ty, kteří shánějí vlastní bydlení v Táboře, je to dobrá zpráva. Zatímco realitní makléři chtějí za metr čtvereční u bytu na sídlišti Nad Lužnicí až sedmnáct tisíc korun, město jej nabízí za 4 200 korun. Rozdíl je přes dvanáct tisíc.
Tábor vlastnil ke konci loňského roku celkem 4 200 bytových jednotek. Letos jich zprivatizoval zhruba 120. Zbytek hodlá dále rozprodávat. Některé si však ponechá.
„Politikou města je mít v každé lokalitě zhruba dvacet procent vlastních bytů,“ tvrdí Dana Švecová z městského odboru správy majetku.

Staré a Nové město nenabízí

Podle její kolegyně Sylvy Chaloupkové, která má privatizaci městských bytů na starosti, tento cíl ale není dosažitelný všude.
„V některých lokalitách, jako jsou třeba Zárybničná Lhota, Stoklasná Lhota, Horky, Větrovy, nevlastní Tábor nic. V tuhle chvíli tedy přicházejí do úvahy na prodej hlavně sídlištní byty,“ vysvětluje Chaloupková.
Město nebude už prodávat žádné jednotky například na Starém nebo Novém městě. Výjimkou je pouze dům na Budějovické.
„Samozřejmě že bych měl zájem koupit od města byt, ale musí být za rozumnou cenu,“ říká Josef Krůta, který bydlí na Pražském sídlišti. Podle Chaloupkové jsou ceny bytů privatizované městem stanovené podle jednoduchého klíče. „Udělá se tržní odhad domu, z něho se odečte třicet procent a výsledná částka je podle velikosti jednotky rozpočítaná mezi kupující. Ti se musejí dohodnout a vytvořit společenství vlastníků. Pokud někdo byt koupit nechce, tak zůstane městu, vysvětluje Chaloupková.
Tvrdí, že cena za metr čtvereční při prodeji městských bytů vychází na sídlišti Nad Lužnicí na zhruba 4 200 korun, na Novém městě kolem pěti tisíc korun. „Cena to není špatná, ale měla by být nižší, protože byty nejsou v nejlepším stavu,“ tvrdí Krůta.
Chaloupková však jeho slova odmítá. „Cenu ovlivňuje tržní odhad domu a v něm je zohledněný i jeho stav. Myslím, že takhle nastavené podmínky jsou výhodné,“ podotýká.

Město utržilo 495 853 000 korun

O výhodnosti nákupu městského bytu mluví i makléř ze společnosti M&M reality Jakub Zeman. „Tržní cena metru čtverečního na sídlišti nám vychází na šestnáct až sedmnáct tisíc korun. Samozřejmě záleží na stavu domu, bytu, lokalitě. Ale cena od města je stoprocentně výhodná,“ naznačuje Zeman.
Chaloupková zároveň vyvrací časté obavy nájemníků, že by město prodalo jejich bydlení někomu jinému. „Vždy prodáváme přednostně byty těm lidem, kteří v nich už bydlí,“ říká.
Ze zhruba čtyř tisíc jednotek ve vlastnictví by měl Tábor nabízet ještě 1550. Prodávat nebude v domech, kde je více než čtyřiatřicet bytů, protože tam se obvykle nedomluví město s nájemníky.
Podle Dany Švecové Tábor utržil od roku 1994, kdy s prodejem bytů začal, celkem 495 853 000 korun.