Kovařík: Jsem rád, že máme babybox

Karvinská nemocnice má od 25. srpna babybox. Je v budově pohotovosti v ulici Vydmuchov.

Karvinská nemocnice v Ráji má osmatřicátý babybox v Česku. Ředitel nemocnice Petr Kovařík si pochvaluje, že dalším místem, které dává nechtěným dětem šanci na život je právě Karviná.
Kdy a jak se zrodil nápad zařídit baby box? Jak jste ho jako nový ředitel přijal?
Babybox nám přibližně před půl rokem nabídl zakladatel babyboxu v České republice Ludvík Hess. Babybox zachránil už dvaatřicet lidských životů, a to byl důvod proč jsme s jeho umístěním v Karviné souhlasili. Rozhodli jsme se správně, protože bez babyboxu by odložené děti tak snadno pomoc nenašly.

Jak vlastně zařízení funguje?

Ve schránce je stálá teplota osmadvacet stupňů. Když matka dá dítě do babyboxu, rozsvítí se službě kontrolka, zazní i zvukové znamení, navíc je v boxu kamera. Sestra přivolá lékaře z jednotky intenzivní péče na dětském oddělení.

Myslíte si, že je umístění babyboxu právě v Karviné výhodné? Proč?

Ano, určitě. Jak kvůli složení obyvatel města, tak i proto, že leží na hranicích, takže je pomocí i pro rodičky ze sousedního Polska a Slovenska. Roli hrálo i doporučení Ludvíka Hesse.

Stalo se už, že někdo odložil dítě v karvinské nemocnici?

Zatím ne.

Co pro matku znamená, když dítě odloží právě do babyboxu?

Nikdy nevíme v jaké situaci se člověk ocitne, každý zvládá problémy po svém. Babybox by měl přispět k záchraně života dítěte, které matka nechce.

Jak budete postupovat, když zjistíte, že je v babyboxu odložené dítě?

Nejdříve novorozence prohlédne lékař. Potom dáme o dítěti vědět karvinskému magistrátu. Informaci předáme i do dětského domova nebo kojeneckého ústavu.

Budou se u boxu střídat dosavadní sestry z oddělení nebo najmete někoho dalšího?

Všechno se řídí předpisy, které platí přímo pro babybox. Nové zaměstnance ale přijímat nebudeme. Budou u něj mít nepřetržitou službu sestry, které už v nemocnici pracují.

Odkud berete peníze na provoz?

Babybox platí Občanské sdružení Babybox pro odložené děti Ludvíka Hesse.

Souhlasíte s umístěním babyboxu v Karviné?