Král spamu zatčen, lidem rozeslal 27 milionů emailů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Fotobanka CTK/Horazny Josef, Sterba Martin

Američan Sanford Wallace, označovaný za "krále spamu", se dnes sám přihlásil na policii. Ta ho viní z rozeslání 27 milionů nevyžádaných emailů uživatelům sociální sítě Facebook. Muži se dnes hrozí až 13 let vězení, uvedla agentura Reuters.

Wallace vytvořil počítačový program, který obešel bezpečnostní opatření Facebooku a rozesílal uživatelům sítě požadavek na vložení e-mailové adresy a přístupového hesla k poště. Ti, kdo údaje vyplnili, byli přesměrováni na stránku s reklamami, která byla zdrojem Wallacova příjmu. Program zároveň vykradl adresář postižených a začal rozesílat spamy jim i jejich známým.

Od listopadu 2008 do března 2009 Wallace takto vykradl schránky 500 tisíc uživatelů Facebooku. Celkem za tu dobu rozeslal 27 milionů nevyžádaných e-mailů. Wallace byl obviněn z podvodu a z poškození chráněných počítačů.

Po zadržení prohlásil, že se necítí být vinen. Následně byl propuštěn na kauci 100 tisíc dolarů, soud mu ale nařídil zákaz přístupu na sociální sítě Facebook a MySpace.

S Wallacem se soudí i Facebook. Společnost muže zažalovala už v roce 2009 a soud jí přiznal nárok na odškodné ve výši 711 milionů dolarů (12 miliard korun). Nyní zástupci Facebooku prohlásili, že budou po Wallacovi odškodní soudně vymáhat.