Králák: konec dobré adresy?

Nejstarší a lidmi opečovávané liberecké sídliště Králův Háj se mění. Mizí služby. Skončila pošta. Přibyly rozbité chodníky a nepořádek.

Když se Marie Kašparová nastěhovala na Králův Háj v Liberci, moc si toho považovala. Sídliště nad harcovskou přehradou v sedmdesátých i osmdesátých letech patřilo mezi dobré liberecké adresy. Dnes je situace jiná.
„Ze dvou samoobsluh a Jednoty zbyl malý krámek u vodárny, zavřeli základní školu a naposledy i poštu. Ta chybí lidem ze všeho nejvíc. Ke všemu omezili autobusy. Přitom tu bydlí hodně starších lidí, kteří nemají auta a pro všechno musí do města,“ líčí Kašparová.
Podle ní se město špatně stará i o chodníky. Autobusové zastávky jsou otřískané a chybí na nich lavičky. „Zdá se, jako by na nás radnice zapomněla,“ zmiňuje Kašparová.
Vedení liberecké radnice i Česká pošta mají jiný názor. Poštovní pobočku zavřela kvůli tomu, že jí skončil nájem u Střední školy gastronomie a služeb. „S prodloužením smlouvy majtel nesouhlasil. Jsme ale schopní po dohodě s lidmi zajistit jim výplatu důchodů, úhradu nájmu, vyplácení poštovních poukázek a zaručit další služby,“ tvrdí provozní ředitel severočeské oblasti České pošty Vojtěch Krepindl.
Jarmile Malířové, která na sídlišti bydlí už šestatřicet let, vadí nedostatek lékařů a nepořádek kolem bývalé základní školy. „Ze základky se stalo učiliště. Studenti odhazují kolem školy špačky od cigaret, papíry a pet lahve,“ řekla Malířová.
Technický náměstek libereckého primátora Lukáš Martin sice ví o nepořádku kolem školy, ale podle něj s tím technické služby nic neudělají. „Kdyby byl koš vedle koše, stejně by se nedopalky povalovaly po chodnících,“ míní náměstek Martin.
Ředitel Střední odborné školy gastronomie a služeb Zdeněk Šlaich studenty hájí. „Před školou čekají na autobus i jiní lidé, kteří kouří a odhazují odpadky. Organizujeme brigády na úklid, ale nemůžeme je studentům nařídit,“ míní Šlaich.
Podle Martina technické služby před šesti lety začaly s revitalizací sídliště. „Lidé se ale postavili proti. Nelíbilo se jim například kácení stromů,“ dodal Martin.