Královna letos kvůli špatnému počasí nebude počítat své labutě

královna Alžběta II.

královna Alžběta II. Zdroj: profimedia.cz

Tradiční sčítání labutí na řece Temži, jehož tradice sahá do 12. století, se letos neuskuteční kvůli nepřízni počasí. Podle portálu deníku The Guardian je možné, že je to vůbec poprvé, co velká voda překazila sčítání opeřenců, kteří oficiálně patří britské královně.

Sčítači měli na Temži vyrazit v pondělí a statistiku labutí zpracovávat několik dalších dnů. Nicméně David Barber, který se sčítáním dlouhokrkých ptáků zabývá 20 let, Buckinghamský palác informoval o tom, že hladina řeky je příliš vysoko a proud příliš silný na to, aby šlo cenzus provést.

Královna Alžběta II. má teoreticky právo na každou labuť na každé britské řece a vodní ploše, ale uplatňuje je jen na Temži. V létě tak pravidelně vyplouvají za labutěmi sčítači na člunech, které jsou samy o sobě historickými kousky, vesměs vyrobenými před více než sto lety.

Vnučka královny Alžběty II. je olympionička

Britští monarchové měli o labutě původně zájem pro to, že ptáčata byla vyhledávanou lahůdkou na jejich tabuli. V současnosti jde při sčítání hlavně o to zjistit, v jakém jsou labutě zdravotním stavu. Mladé ptáky sčítači měří a váží.