Krasobruslení je sport i umění

Na libereckém ledě bruslí medailisté z mistrovství, naděje Zakouřil a Švédová.

Balet, atletika, gymnastika, aerobik, spinning, plávaní i tanec musí ovládnout každý, kdo se chce věnovat krasobruslení a jít třeba ve šlépějích bruslaře Tomáše Vernera. V libereckém klubu Variace se snaží vychovávat nové naděje už přes padesát let.
„Krasobruslení je sport i umění. Krasobruslař musí být všestranný, dobře zvládat koordinaci, rychlost a vytrvalost,“ vysvětluje hlavní trenér klubu Juraj Sviatko. Trenér Sviatko přináší zajímavý pohled jak z tenérské, tak závodnické stránky. Sám byl totiž velmi dobrým krasobruslařem. „No, je to velký rozdíl. Myslím si, že lepši je být závodník než trenér. Jsem typ človeka, který pokud může, tak si to raději udělá sám. Trénerská práce je nevděčná. Někoho si vypipláte a potom jeden krásny den se ten dotyčný rozhodne začít dělat něco jiného a skončí,“ popisuje úskalí trenérské práce. Při závodech si někdy připadá bezmocný. „Když stojíte za mantinelem a nemůžete nic udělat, to je hrozná bezmoc. Přeci jen, když jsem závodil, mohl jsem se na ledě s nepříznivým vývojem porvat, takhle mi zbývá jen držet palce,“ pokračuje desetinásobný mistr Slovenska a 17. z mistroství Evropy v roce 2002.

Jedním z talentů variace je šestnáctiletý Marco Zakouřil, jehož kariéru přibrzdily zdravotní problémy. „Od září 2009 začal znova naplno trénovat. Ale dostává se zpět do formy a již skoro dohnal svůj výpadek. Začínám být znovu spokojen s jeho výkony,“ říká otec Marca a zároveň ředitel klubu Radim Zakouřil. Zatím největším úspěchem je pro Marca třetí místo na mistrovství republiky juniorů v roce 2007. Budoucí nadějí jsou i další závodníci. „Barbora Švédová je juniorskou mistryní republiky a také reprezentantkou. Mezi mladšími je to Andrea Kresničerová, která vyhrála závod evropského poháru v Budapešti, a to je jí teprve devět let,“ říká Sviatko.

S krasobruslením se na Liberecku začínalo v 50. letech, kdy na místě dnešní Svijanské arény vznikla ledová plocha se zázemím, které bylo vytvořeno z dvou vagonů vyřazených tramvají. Pro současné krasobruslení bylo zlomovým momentem otevření Tipsport arény. „V komplexu arény jsou tři ledové plochy a přímo pro nás zde bylo vybudováno moderní zázemí, prostorná šatna pro děti i trenéry, tělocvična nebo baletní sál včetně zrcadlové stěny,“ pochvaluje si podmínky ředitel klubu Radim Zakouřil.
Svou formu ukážou bruslaři na Ještědské brusli 9. ledna v Tipsport aréně.