Křest ohněm. V třeskutých mrazech

Hradeckým fotbalistům začíná jarní část sezony. Hned na úvod je čekají dva nejlepší týmy soutěže.

Těžší soupeře dostat nemohli. Královéhradeckým fotbalistům přisoudil los hned na úvod jarních bojů dva nejlepší týmy tabulky. Druhý Liberec a vedoucí Spartu. A to bude pro „Votroky“ opravdový křest ohněm. I když venku panují třeskuté mrazy.

„Bude to opravdu těžká prověrka. Soupeře pečlivě sledujeme, oběma vyšla příprava, nijak neoslabili a navíc se jim vyhýbají zranění. Ale to neznamená, že bychom měli mít nějakou poraženeckou náladu,“ říká hradecký trenér Václav Kotal.

Jeho mužstvo načne jarní část Gambrinus ligy v sobotu 18. února na hřišti Liberce, v pátek 24. února hostí doma Spartu. Týmy, které budou na jaře bojovat o titul. Mohlo by se zdát, že Hradec nemá co ztratit.

Lidé přijdou, věří kouč

„Ale to není pravda, vždycky je co ztratit. Vždyť loni jsme Spartu doma porazili, tak proč bychom nemohli zase? A s Libercem jsme zase v této sezoně už dvakrát prohráli, v lize i v poháru, takže jim máme co vracet. O motivaci máme postaráno,“ říká bojovně trenér.

Počasí v Česku ale zatím fotbalu příliš nepřeje. První jarní kolo se podle předpovědí odehraje za pořádného mrazu. A celá liga horlivě debatuje o tom, jestli by nebylo lepší úvodní zápasy odložit. „Řešil bych to, až to přijde,“ říkal Kotal týden před ostrým startem. „Samozřejmě záleží na stavu trávníků i na počasí. Když bude trochu mrznout, ale bude hezky, lidé na fotbal přijdou,“ je přesvědčený kouč.

Kvůli mrazu ale jeho tým neodehrál plánovanou generálku se Sokolovem. „Báli jsme se o zdraví hráčů. Den předtím jsme přiletěli z Turecka a ten teplotní rozdíl byl opravdu velký. Pečlivě jsme to konzultovali s lékaři a nejlepším řešením bylo zápas zrušit,“ tvrdí Kotal.

Poslední herní prověrkou před startem jarních bojů tak bylo utkání s Arsenalem Kyjev během tureckého soustředění. „Votroci“ v něm ukrajinskému soupeři podlehli 1:3.

„Je to jen o pár dní dřív než plánovaná generálka, takže by to nemělo mít na naši připravenost žádný vliv. Herně jsme na jaro připravení, ale uvidíme, jak budeme připravení zdravotně,“ říká hradecký kouč. Právě zranění jeho mužstvo hodně sužovala. Zápas s Kyjevem navíc nedohrál záložník Roman Fischer. „Je sice ještě brzo na konkrétní závěry, ale asi bude muset jít na operaci s vazy v kotníku,“ říká Kotal.

Naplno teprve začíná trénovat Tomáš Voltr a šrámy léčí i Filip Klapka, Pavel Dvořák a Marek Plašil. „Ti už by snad na ligu měli být nachystaní,“ doufá Kotal.

V hradeckém dresu se představí i některé nové tváře. Útočník Tomáš Mrázek by měl nastoupit v základní sestavě. „Má do ní nakročeno,“ přitakává Kotal. Nejistý je ale start Jiřího Šislera, a především ruského forvarda Alexeje Jedunova. Ten byl v Hradci na zkoušku, ale v přípravě si vystřílel místo v týmu. „Máme o něj zájem, ale ještě nemá registrační kartu. Doufám, že se všechny administrativní záležitosti stihnou vyřešit před prvním zápasem,“ říká hradecký kouč.

JARNÍ ZÁPASY HRADCE KRÁLOVÉ V LIZE:

• 18. 2. Liberec–HK
24. 2. HK–Sparta • 3. 3. Příbram–HK
• 11. 3. HK – Dukla Praha • 18. 3. Bohemians–HK
• 25. 3. HK – Ml. Boleslav • 1. 4. Č. Budějovice – HK
• 8. 4. HK–Ostrava • 14. 4. Slovácko–HK
• 22. 4. HK–Plzeň • 29. 4. Jablonec–HK
• 6. 5. Slavia Praha – HK
• 9. 5. HK–Olomouc • 19. 5. Žižkov–HK

Přesné termíny některých zápasů se mohou měnit kvůli TV přenosům.