Kriminalita klesla, květen trend obrací

Je stále nebezpečné procházet se noční Prahou, anebo je nyní metropole bezpečnější? Jak kde, jednotlivé lokality mají svá specifika.

Kriminalita v Praze v uplynulém desetiletí klesla o třetinu. Malá noční procházka centrem metropole skutečně člověka naladí k optimismu. Na problémová místa dohlížejí policisté.

Příznivým zprávám o klesající kriminalitě v hlavním městě ale neodpovídá situace minulých dnů. V květnu už policisté zaznamenali brutální vraždu, pokus o vraždu a několik loupeží. Také objevili ve vodní nádrži na Džbáně v šesté městské části mrtvolu muže.

„Kriminalita jde většinou ve vlnách, a teď se proto zřejmě na jedné takové vezeme,“ vysvětluje zástupce oddělení vražd pražské policejní správy Petr Rašpl.

Přibylo i loupežných přepadení. Jeden lupič oblečený do pracovní kombinézy přepadl hernu v Praze 7, kde mu barmanka vydala peníze, další se neúspěšně pokusil se zbraní v ruce přepadnout pobočku banky ve Vršovicích.

Sexuálnímu násilí policisté zřejmě předešli, když v holešovickém baru kriminalisté dopadli muže, který uprchl z léčebny.

Podařilo se jim rovněž zadržet skupinu pěti cizinců, které obvinili z vydírání. Muži krajanovi vyhrožovali smrtí, pokud jim nezaplatí půl milionu korun.