Krize? Radní plánují další dluhy

Předělat návrh rozpočtu, který neodpovídá skutečnosti a nezadlužovat město. To chce ODS po svých členech - starostovi a místostarostovi.

Rozpočet na rok 2010 zadluží město a příští čtyři roky ho čeká jen splácení dluhů. Na investice za 406 milionů, ve kterých jsou i přestavba náměstí a Základní škola Povážská, nebudou Strakonice mít.

Toho se obává vedení občanské demokratické strany, za kterou byl do čela radnice v roce 2006 zvolený starosta Pavel Vondrys a místostarosta Pavel Pavel.

Starosta a místostarosta už nereprezentují názor většiny členské základny ODS. To jsou důvody, proč pravděpodobně ani jednoho z mužů neuvede ODS na své kandidátce pro příští komunální volby. „Už dva roky mají diametrálně rozdílné názory než ostatní členové,“ říká za ODS Ladislav Havel.

Nereálný rozpočet

Strana upozorňuje na nereálný rozpočet pro příští rok a další zadlužování města.
Rozpočet je schodkový ve výši 181 milionů korun. Schodek má krýt stodesetimilionový úvěr na školu Povážská a jedenasedmdesátimilionový přebytek z roku 2009. Tak ho doporučili radní ke schválení zastupitelům.

Propočty ekonoma a místopředsedy ODS Tomáše Hajduška, který vychází z čísel radnice, se ale rozcházejí. Město nezačne nový rok s jednasedmdesáti miliony na kontě, ale s třiadevadesátimilionovou ztrátou. V té jsou letošní nižší příjmy z daní a čerpání peněz z kontorkorentního účtu. I když město požádalo o oddálení splátek. „V celkovém souhrnu pak rozpočet vychází zhruba na minus sto pětašedesát milionů korun,“ uvádí Hajdušek. Korektní by podle něj bylo, ukončit účetně rok, omezit investice a připravit nový rozpočet včetně výhledu do roku 2014.

Jak na kritiku své strany reaguje starosta Vondrys? „Je to nesmyslné tvrzení. Kdo je proti takto navrženému rozpočtu, je proti čerpání evropských peněz a realizaci projektů. Tímto způsobem řeší rozpočet většina měst, která čerpá dotace. Je to investice do budoucnosti,“ tvrdí. Za správností rozpočtu stojí i místostarosta Pavel. „Je sestavený správně a obezřetně a se zkušenostmi z minulých let,“ uvádí.

Své příští výdaje snižují kvůli krizi i Písek a Prachatice. Investice Strakonic, které vycházejí na 406 milionů korun, ale téměř dosahují investic Budějovic, které činí 520 milionů.