Krkonoše i letos nabídnou trasy pro skialpinisty a lezení na ledu

Krkonoše, ilustrační foto

Krkonoše, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V nadcházející zimní sezoně budou mít vyznavači skialpinismu v Krkonoších stejně jako v předchozích letech možnost využít osm oficiálních určených tras. Možné bude také lezení na ledopádu v Labském dole. Informoval o tom mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

„V souvislosti s trasami pro skialpinisty i lezením jsme v minulých letech nezaznamenali žádné poškození přírody. Problémy byly jen s jednotlivci, kvůli pár lidem ale zakazovat tyto aktivity ostatním rozhodně nebudeme,“ řekl Drahný. Podle něj na provoz na skialpinistických tratích i na ledopádu dohlíží v zimní sezoně terénní služba Správy KRNAP.

Doporučené trasy pro skialpinisty jsou v Krkonoších vytyčené zeměpisnými souřadnicemi od roku 2010, v některých úsecích vedou i mimo značené turistické cesty. Tam však platí, že musí být nejméně 30 centimetrů sněhu, aby neutrpěla vegetace. Jedna z tras vede například ze Špindlerova Mlýna údolím Bílého Labe na Luční boudu a přes Dlouhý důl zpět. Další umožňuje skialpinistům vystoupat Obřím dolem na Sněžku a poté přes Růžovou horu sjet zpátky.

Od prosince 2010 je v Krkonoších také možné lézt na 20 metrů vysoké, ledem pokryté skalní stěně v Labském dole. V první sezoně tuto možnost využilo na 250 horolezců. Na stěnu je možné vyrazit jen když je na skále přiměřená vrstva ledu, zájemci o lezení na ledové skalní stěně se musí zaregistrovat na webu správy parku a následně si vyzvednout povolení pro daný den. Více informací o trasách i lezení na ledu je možné najít na www.krnap.cz.