Krušnoman zakončí letošní tour

Krušnoman MTB Triatlon také letos přiláká na start triatlonovou špičku i amatéry.

Litvínov / Šest set metrů ve vodě, pětadvacet kilometrů na horském kole a na závěr šest kilometrů běhu čeká na závodníky, kteří se postaví na trať devátého ročníku Krušnoman MTB Triatlonu. Na startovní čáru za litvínovským Koldomem se vedle sebe v sobotu 21. srpna postaví trénovaní triatlonisté i nadšenci, kteří si chtějí vyzkoušet, co vydrží.

„Prvních sedm ročníků jsme postavili na tratích triatlonu olympijského, který se skládá z půldruhého kilometru plavání, čtyřiceti na kole a deseti běhu. Loni poprvé, a také letos, jsme vzdálenosti zkrátili a místo silničního kola přešli na horské. Chceme tím přitáhnout co nejvíce lidí z okolí. Aby si na konci prázdnin ještě zaskotačili,“ láká sportovce pořadatel závodu Tomáš Langhammer.

Řada lidí se rozhoduje na poslední chvíli a podle počasí. I proto se na startovní listinu můžou zapsat ještě v den závodu od půl deváté do půl jedenácté. Startovní výstřel zazní v pravé poledne. „Kategorie jsme rozdělili podle pohlaví i věku. Myslím, že každého motivuje k lepšímu výkonu, když se může postavit na startovní čáru s těmi nejlepšími, než když vyhraje závod, kde má jen dva soupeře,“ podotýká Langhammer.

Kdo si ani na tuhle zkrácenou vzdálenost netroufne, může sestavit dvou až tříčlennou štafetu. Mezi závodníky jsou i tací, kteří loňský rok zkusili štafetu, letos si troufnou na celý závod. „Jdu celý závod, protože brácha je letos pryč a protože si to chci zkusit celé sám. Minulé úterý jsem začal plavat, jinak jsem cíleně netrénoval. Rekreačně běhám i jezdím na kole celý rok,“ říká Miloš Soukup. Z loňských štafet má představu, co ho čeká. „Nejhorší bude plavání, ale neutopím se,“ dodává se smíchem závodník.

Rozdíl? Pouhá vteřina

Letošní ročník je i závěrečným závodem Krušnoman Tour. V květnu změřili závodníci síly na Klínech při Krušnoman Long Distance Duathlon. Druhým závodem byl červnový Krušnoman Extréme Diamond Triathlon. Výsledné časy všech tří závodů pořadatelé sečtou, a kdo bude mít nejnižší čas, stane se vítězem. Přestože při prvních dvou soubojích museli závodníci zdolat více než sto osmdesát kilometrů, rozdíl mezi prvními dvěma muži je pouhá vteřina.

„Je to neuvěřitelné. Svého soupeře znám jen podle jména z výsledků. Před závodem ho nebudu cíleně hledat, určitě ho poznám podle čísla. Je jedno, jestli je za mnou jen vteřinu, do závodu dám vždycky všechno,“ komentuje zajímavou situaci vedoucí žebříčku Aleš Havel z Prodoli Racing Team. Vše podle něj bude záležet na tom, jak vyplave z vody. „Dělám spíš dlouhé závody, ironmana. A raději jezdím na silničním kole. Tady je horské kolo a navíc vše hodně krátké. Uvidíme, jak to dopadne, ale rád bych vyhrál,“ přeje si Havel. Minimální ztrátu si za ním drží chomutovský Robert Karlík.

Loni svou výkonnost prověřilo při Krušnomanu sedmdesát soutěžících. Pořadatelé letos očekávají stejný počet závodníků. Neměnili ani profil trati. Ti zkušenější tedy vědí, že po vyběhnutí z vln oprámu na ně čeká výšlap v pedálech až pod vrchol kopce Loučná.