Kuba povolí domácnostem internet. Poplatky si bude moci dovolit málokdo

Ulice Havany (ilustrační foto)

Ulice Havany (ilustrační foto) Zdroj: Bruno, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Kuba poprvé umožní zavedení internetu do domácností, informoval server BBC. Připojení z domova má dosud jen hrstka Kubánců, kteří mají povolení vlády. Pilotní projekt se bude zatím týkat jen centra Havany. Cena za tuto službu ještě nebyla oznámena, ale podle dosavadních poplatků si domácí internet většina Kubánců nebude moci dovolit.

Na Kubě je zatím přístup na internet umožněn ve státem kontrolovaných internetových centrech a loni v létě byla zavedena první veřejná wi-fi v kubánské metropoli. Uživatelé ale musí mít zřízený účet u státní telekomunikační společnosti ETECSA. Služba stojí dva dolary za hodinu, průměrný měsíční plat Kubánců je asi 25 dolarů.

V neděli společnost ETECSA oznámila, že Kubánci v Havaně si budou moci objednat domů internetové připojení optickým vláknem, které jim poskytne čínská firma Huawei. Zahraniční firmy platí pro své zaměstnance za domácí internet měsíčně několik stovek dolarů.

Rozšíření přístupu k internetu slíbil kubánský prezident Raúl Castro v rámci oteplování vztahů Havany s Washingtonem, které začalo předloni v prosinci. Jako první kubánská vláda loni v létě rozšířila kapacitu bezdrátového spojení ve státem kontrolovaných internetových centrech a snížila poplatky za připojení na polovinu na dva dolary za hodinu.

Kuba patří k zemím s nejméně rozšířeným přístupem na internet, připojení má jen asi pět procent populace. V současné době je v celé zemi šedesátka stanic pro bezdrátové připojení a asi 17 jich je v Havaně. Jejich prostřednictvím se podle společnosti ETECSA připojilo loni denně na internet asi 150 tisíc z 11 milionů obyvatel ostrova.