Kučera sundal sádru, ale není fit

Obránce Sigmy už nemá na noze sádru a chce stihnout začátek zimní přípravy.

Zcela jinak si představoval obránce Radim Kučera svůj návrat z bundesligy do Sigmy Olomouc. V prvních pěti kolech splnil očekávání vedení klubu i fanoušků. Pak ale přišel osudný zápas s Brnem, zlomenina lýtkové kosti a noha musela do sádry. „Návrat nebude tak snadný, jak jsem doufal,“ říká šestatřicetiletý stoper.

Proč? Zranění je komplikovanější?

Lékaři předpokládali, že pokud všechno dobře půjde a kost mi dobře sroste, budu mít čtyři týdny sádru. Jenže když mně ji po měsíci sundali, zjistili, že se mi to zhojilo tak ze sedmdesáti procent. Na dalších čtrnáct dnů jsem tedy dostal odlehčenou sádru. Už to bylo mnohem příjemnější. Sice jsem ještě chodil o berlích, ale nebylo to tak namáhavé jako předtím. Teď už budu třetí týden bez sádry.

Takže už začnete pomalu trénovat?

Tak honem to asi nebude, noha mi pořád otéká. Byl jsem kvůli tomu v Praze na cvičení a rehabilitaci. Doufám, že za čtrnáct dní to zase bude o něco lepší.

S čím vám teď fyzioterapeuti pomáhají?

Snaží se zabránit tomu otoku, takže chodím na vakuově kompresivní terapii. Je to moderní léčebná metoda, snad mi pomůže. Posiluji nohu čím dál víc, ale běhat ještě pořád nemůžu, nanejvýš tak jezdím na kole.

Jak jste trávil tu hromadu volného času, kterou jste najednou měl? Sledoval jste fotbal v televizi?

Díval jsem se samozřejmě na přenosy zápasů Sigmy, ale jinak jsem se na fotbaly moc nedíval. Když jsem měl sádru, tak jsem ani nemohl pořádně nic dělat. Spíš jsem jen tak polehával, občas se na něco díval na internetu nebo jsem koukal na filmy. Člověk je naštvaný, protože ani nemůže pořádně vyplnit volný čas. Teď už je to lepší. Alespoň v tom, že můžu řídit auto. Předtím jsem musel kvůli všemu otravovat manželku.

Jaké to bylo sledovat zápasy z tribuny?

Byl jsem víc nervózní než na hřišti. Fandil jsem klukům, snažil jsem se je nadále podporovat, chodil jsem za nimi do kabiny.

Kdy se vrátíte na hřiště?

Na podzim to určitě nestihnu. V následujících týdnech budu hlavně dobíjet baterky a soustředit se, abych stihl začátek zimní přípravy. Věřím, že za dva a půl měsíce už budu v pořádku a měl bych se dostat zpátky do kondice. Kluci v kabině mi slíbili, že až se vrátím, budou se v tabulce pořád držet na druhém místě. Uvidíme. Mají co dělat, protože s výjimkou Plzně je liga hodně vyrovnaná a uchazečů o místa do pohárové Evropy bude víc.