Kudykam vylezl ze suterénu na jeviště

První společné divadelní představení dvojice Petr Hapka a Michal Horáček hostí pódium Státní opery.

Divadelní projekt Kudykam se konečně po dvou letech příprav dočkal premiéry ve Státní opeře. Příběh Martina, který chce začít konečně žít reálný život, je prvním autorským představením dvojice Petr Hapka a Michal Horáček. Hru, která se skládá z 2009 zpívaných i mluvených veršů, označují jako lyrikál.

Hlavní postavou je Martin, který se rozhodne, že musí změnit svůj svět a opustit bezpečí pokoje v pátém suterénu penzionu Svět. „Má následovat strýce, který se na takovou cestu kdysi údajně vydal a údajně dospěl z pátého suterénu až kamsi vysoko, možná až do přízemí? A má-li se k tomu odhodlat, bude vědět kudy kam?“ říká Horáček o obavách hlavního hrdiny.

Trojrozměrná fantazie

Na dlouhé duchovní cestě proto Martina provází poutník Kudykam, který mu s pomocí dalších fantazijních postav ukazuje cestu. Podobně jako Všudybyl Všeznal z Komenského Labyrintu světa. „Kudykam nenabízí řešení, nepoučuje, ale zve na cestu. Je to ta nejdráždivější cesta, po které se člověk může vydat,“ říká spoluautorka námětu a autorka scény i kostýmů Michaela Hořejší.

Nápaditá výprava dotváří atmosféru příběhu. Na pódiu se objeví různé fantaskní postavy. Scénu, které jedno dějství dominuje obří hlava, dotvářejí trojrozměrné animace.

Na pódiu se budou střídat herci a zpěváci. Například Vojta Dyk, Ondřej Ruml, Petra Hřebíčková, Nina Divíšková či Lucie Šoralová. Jako hosté si v některých představeních zahrají i Karel Gott, Lucie Bílá či Dan Bárta.