Alternativa ovládne Prahu

Festival Alternativa 2016

Festival Alternativa 2016 Zdroj: Festival Alternativa 2016

Festival Alternativa 2016
Festival Alternativa 2016
Festival Alternativa 2016
4
Fotogalerie

Včerejší klubovou nocí odstartoval nový ročník Festivalu Alternativa. Potrvá do soboty. Na proměnách soupisky účinkujících Festivalu Alternativa lze sledovat, jak se za čtvrtstoletí jeho konání proměnilo chápání pojmu alternativa v hudbě. Někteří účinkující by před lety do sestavy zřejmě nezapadli.

Příkladem mohou být francouzští Celeste, kteří tento pátek vystoupí v pražském Divadle Ponec. Letošní – čtyřiadvacátý – ročník otevřela včerejší klubová noc, během níž se na více místech zároveň představily největší domácí naděje.

Jádrem festivalu ale zůstává čtveřice navazujících večerů počínaje dnešním. Během nich dostanou prostor zahraniční hosté. Ještě nikdy nebyl festival tak široce žánrově rozkročený a zároveň tak pestrý co se týče spolupráce s dalšími promotéry i míst konání. Kromě Celeste budou moci návštěvníci během čtyř dnů zhlédnout například britský psychedelický kolektiv Gnod (dnes, Klub FAMU), norské krále improvizace Supersilent, kteří zítra do Radlické kulturní sportovny přivezou novinku XIII. Maraton v sobotu opět v Klubu FAMU uzavře rakouské elektroakustické trio Radian.

Z tradičního rámce festivalu se Celeste vymykají syrovým, metalovým zvukem. Ale v rámci něj představují alternativu. Jejich syrová hudba snoubí pomalou drásavost sludge s vizuální stylizací, kytarovými rozklady a rychlými pasážemi, typickými pro black metal. Ovšem s ním mají v reálu jen málo společného.

Celeste vycházejí ze zázemí francouzské hardcoreové komunity a scény, již lze vnímat jako ideový protipól black metalu. „I když nás k němu stále někdo přirovnává, nikdy jsme ho neposlouchali,“ vysvětluje basista Johan. „Nikdy mě nezaujal, obsahem ani umělecky, nikdy jsem nepochopil jeho fascinaci špatnou produkcí. Nám odjakživa šlo o to dosáhnout co nejsyrovější, nejvíce zatěžkaný zvuk, psát ty nejintenzivnější skladby, přetížit je emocemi. Chceme tak ukázat, co se děje pod povrchem moderní společnosti,“ dodává.

A skutečně: není zvykem, aby se ve světě tvrdé hudby interpreti zabývali kupříkladu postavením žen ve společnosti. A není to jediné, čím se Celeste vymykají: na koncertech vystupují v naprosté tmě, kterou ruší jen několik tenkých paprsků světla čelovek z pódia.