Alternativní kino Světozor slaví 15 let. Jeho historie je ale ještě delší, podívejte se

Historie Kina Světozor, které se nachází pod stejnojmennou pasáží na Václavském náměstí v Praze, se začala psát už v roce 1918.

Historie Kina Světozor, které se nachází pod stejnojmennou pasáží na Václavském náměstí v Praze, se začala psát už v roce 1918. Zdroj: archiv Světozor

A několik let po první projekci se kinosál změnil na kabaret.
Promítačka se do tohoto prostoru vrátila zase až v roce 1957.
Roku 1968 zde byl instalován Kinoautomat a při té příležitosti došlo k další úpravě s výslednými 26 řadami sedadel a bez bočních lóží.
Další rekonstrukcí prošel prostor ve letech 2007 až 2008.
Ujal se jí architektonický ateliér pod vedením Marcely Steinbachové.
12
Fotogalerie

Novodobá historie kina Světozor se začala psát před 15 lety, i když v kinosálu pod stejnojemnnou pasáží se promítalo poprvé už v roce 1918. Prohlédněte si změny, kterými prošel.

Za aktuální popularitou kina, které se zaměřilo především na artovou kinematografii, stojí už od roku 2004 jeho ředitel Petr Jirásek.

„Budova i původní kino by letos slavily 101 let, ale tak daleko naše paměť nesahá. Rozhodli jsme se oslavit novodobou historii kina, kterou píše náš tým téměř ve stejném složení od roku 2004,“ říká Jirásek.

Výročí jednoho z nejoblíbenějších kin se slaví od pondělí probíhající filmovou přehlídkou. Promítat se budou divácky nejúspěšnější či produkčním týmem nejoblíbenější snímky.

Světozor si kromě filmové nadílky daroval k narozeninám nové filmové znělky, které uvede poprvé během přehlídky. Stejně jako předchozí žánrové znělky je pro kino natočil režisér Jakub Jirásek. 

Prohlédněte si fotogalerii: