Americká zpěvačka a básnířka Patti Smith oslaví pětašedesátiny

Nejasná kariéra. Ve skvělé autobiografii se Patti Smith přiznává, že její umělecká kariéra začínala značně nejistě

Nejasná kariéra. Ve skvělé autobiografii se Patti Smith přiznává, že její umělecká kariéra začínala značně nejistě Zdroj: profimedia

(VIDEO) Syrovým hlasem, uhrančivým projevem a vizáží divoženky se vyznačuje americká rocková zpěvačka Patti Smithová. Umělkyně, která v 70. letech protestovala proti věznění členů české skupiny The Plastic People of the Universe, se v pátek dožívá 65 let.

Patricia Lee Smithová se narodila 30. prosince 1946 na předměstí Chicaga jako nejstarší ze čtyř dětí. Její cesta mezi hudební hvězdy nebyla přímočará, zkoušela malovat a psát divadelní hry. Hned její debutové album Horses (1975) produkované někdejším členem Velvet Underground Johnem Calem zaznamenalo obrovský úspěch a stalo se jednou z nejdůležitějších nahrávek populární hudby.

Také její další rané album Easter zapůsobilo v polovině 70. let jako blesk a ovlivnilo generace rockerů a z majitelky temného altu, punkerky, básnířky, skladatelky a femme fatale rockové hudby učinilo legendární postavu.

Patti Smithová - Because the Night

Smithová, jejíž celoživotní láskou je tvorba prokletých básníků, beatniků či Boba Dylana, má ze svazku s již zemřelým muzikantem Frederickem „Sonym“ Smithem dospělého syna a dceru. V ČR vystoupila poprvé v roce 1996, celkem zde koncertovala čtyřikrát, naposledy v roce 2009 v pražském divadle Archa.