Amerika čeká na vyhlášení Emmy

Ze seriálu Mad Men

Ze seriálu Mad Men

Televizní ekvivalent Oskarů, ceny Emmy, se budou v neděli večer rozdávat v Los Angeles. Moderování 64. slavnostního udílení má na starosti Jimmy Kimmel, sám nominovaný díky své talk show.

Více než výsledky mezi zábavnými pořady a reality show svět ovšem zajímají seriálové kategorie. U dramat se čeká, zda vítězství znovu obhájí vytříbená dobovka o reklamních agentech z Manhattanu Mad Men, jeden z lídrů nominací. Byla by to jeho pátá výhra, pro jakýkoli nekomediální seriál rekordní, navíc v řadě. Kromě seriálů HBO Impérium – Mafie v Atlantic City a Hra o trůny ovšem musí favorit čelit i první půlce poslední sezony Perníkového táty a Panství Downton, které pobláznilo USA, loni se stalo nejlepší minisérií a letos se přesunulo mezi seriály.

Silným soupeřem je i nové špionsko-teroristické drama Homeland, které už získalo sošku zlaté víly za nejlepší herecké obsazení. Protože Emmy mají řadu kategorií, na hlavním večeru se rozdává jen 26 hlavních cen, takzvané Creative Arts byly uděleny již 15. září.

Moderní rodinka favoritem

U komedií se předpokládá pokračování dvouroční nadvlády mockumentary Taková moderní rodinka. Konkurují jí tři matadoři, Studio 30 Rock, Teorie velkého třesku a Larry, kroť se, a dva nováčci, politická satira Viceprezident(ka) a autorská komedie o mladých ženách Girls, která už slaví Emmy za nejlepší obsazení.

 

Oba nové seriály jsou nyní dostupné na české HBO.Tato kabelovka se opět s 81 nominacemi stala nejúspěšnější stanicí, loni ovšem aspirovala na 104 cen (získala devatenáct). Kabelové televize ovládly především kategorii dramatických seriálů, podle spoluautora Homeland Howarda Gordona přitahují tvůrce tím, že jim nechávají větší svobodu a méně se bojí riskovat.

Z nominací vypadla komedie Glee

Z hlavních nominací letos vypadla muzikálová komedie Glee, která minula moment, kdy měla skončit, její tvůrce Ryan Murphy se už ale může těšit z úspěchu svého nového projektu na pokračování, American Horror Story. Osudy jedné rodiny v domě, kde straší, se staly letošním lídrem nominací mezi minisériemi a televizními filmy.

Z jeho rivalů z tuzemských televizí známe zatím jen Sherlocka od BBC, jeho vynikající druhou řadu ovšem ČT ještě nevysílala. Životopisné drama Hemingway & Gellhorn česká HBO chystá na prosinec a druhého favorita, Prezidentské volby, odvysílá pár hodin před udílením Emmy 23. září. Nominovaní jsou i dvojdílná historie sporu klanů Hatfields & McCoys s Kevinem Costnerem a britská seriálová minisérie o detektivovi Lutherovi.