Anin duch: Optimistické dospívání bez růžových brýlí

Z komiksu Anin duch

Z komiksu Anin duch

Po spolupráci na duchařském animáku Koralína se Vera Brosgolová dva roky věnovala své velké komiksové prvotině. V hlavní roli opět mladá dívka a nadpřirozeno. A také autobiografické a po čertech přesné přiblížení života teenagera, které ale baví v jakémkoli věku.

Vera Brosgolová je zářným příkladem moderní hvězdy vizuálního umění, která se díky svým tématům a obraznosti prodává sama. Narozena v Rusku roku 1984 a „donucena“ vyrůstat v USA, už v osmnácti naskočila na žhavé pole webkomiksů vlastní ceněnou sérií Return to Sender. Pracuje jako animátorka a hostuje v komiksových antologiích.

Hlavní hrdinka Anina ducha je studentka střední školy původem z Ruska, která už si prošla fází posměchu spolužáků za oblečení ze sekáče, hrdě národovecké krajany a špatný přízvuk. Teď je již plně „amerikanizována“, takže se může trápit pouze obvodem svého pasu, hloupostí spolužáků a všemi typickými příznaky života v pubertě. Tedy než spadne do staré studny a potká ducha dávno mrtvé dívky.

Pokud ale čekáte děsivý horor nebo scény kamarádského budování úžasného vztahu, jste vedle. Tohle je obyčejný život. Takže mít nehmotnou kamarádku je dobré k opisování, ale před tělocvikem vás nezachrání. A pomoc někoho nadpřirozeného je pořád jen pomoc a svůj vlastní život si stejně budete muset vyřešit vy sami. Nemluvě o faktu, že přátelství se mohou zvrhnout a dojde tak i na akční scény v mezích skutečné reality.

Autorka chytlavé vyprávění staví na hlavní hrdince, s níž není problém se identifikovat. Anino chování a mimika jsou tak přesně vystižené, že o jejich „skutečnosti“ se nepochybuje. V tom jí skvěle pomáhá i čitelná cartoonová stylizace. Zvláště když autorka naplno využívá možnosti komiksového vyprávění, ví, kde dát prostor textu, kde ukázat detail, a kdy zase použít jen obraz.

Obyčejný život

Příběhově ukazuje strasti dospívání bez příkras, vzpomíná na dětskou krutost a teenagerskou sebestřednost. Chápe, že lásku lze zneužít a lidé často nejsou na první pohled takoví, jak se podle běžných společenských měřítek zdají. A že váš zachránce z hluboké studny se nejdřív zeptá, jestli jste vůbec hezká, abyste mu stála za tu námahu. Přesně vystihuje i problémy přistěhovalectví, především jak zapadnout mimo svou vlastní komunitu.

A i když Anin duch je prost naturalistických extrémů a hrdinčině katarzi pomůže trocha paranormálních protivenství, podstata dospívání a změn k lepšímu je tu vystižena přesně. Navíc příběhy ze života jsou oblíbené. Zvláště když jsou takhle dobře zpracované.