Aukční síň Sotheby's vydražila Picassa za 846 milionů korun

Obraz Pabla Picassa s názvem Sedící žena u okna

Obraz Pabla Picassa s názvem Sedící žena u okna Zdroj: CTK

Londýnská aukční síň Sotheby's vydražila obraz Pabla Picassa s názvem Sedící žena u okna za 28,6 milionu liber (takřka 846 milionů korun). Portrét je součástí Picassovy série s jeho milenkou a múzou Marií-Thérèse Walterovou. Výsledná cena bezmála o čtyři miliony liber překonala dolní odhadní hranici, maximální očekávaná cena ovšem byla až 35 milionů liber (více než miliarda korun).

Doposud nejdražším Picassovým dílem je Nahá v sochařském ateliéru (uváděné i pod názvem Akt, zelené listy a busta), za které kupec v roce 2010 zaplatil 106,5 milionu dolarů (zhruba dvě miliardy korun).

Vydražený portrét z října 1932 byl součástí aukce obrazů impresionistů a modernistů. V nabídce byl i jiný Picassův obraz s názvem Lebka a kniha, který vynesl přes 1,3 milionu liber (zhruba 40 milionů korun). V nabídce byly i práce dalších velikánů, jako jsou Claude Monet, Paul Gauguin nebo Joan Miró.

Absolutně nejdražším prodaným uměleckým dílem je od předloňska plátno Paula Cézanna Hráči karet, které rodina katarského emíra koupila za více než 250 milionů dolarů (přes 4,7 miliardy korun) od soukromého sběratele.