Basistka Sonic Youth Kim Gordonová vydává autobiografii skupiny

Kim Gordon

Kim Gordon Zdroj: profimedia.cz

Sonic Youth
Kim Gordon
3
Fotogalerie

(Auto)biografií rockových kapel je spousty, ale jen nemnoho z nich napsaly ženy. Basistka Sonic Youth Kim Gordonová je výjimkou a zhostila se toho nadmíru se ctí.

Newyorští Sonic Youth jsou jedním ze synonym pro nezávislé rockové „garážové“ skupiny osmdesátých let. Baskytaristka a letitá partnerka lídra kapely Thurstona Moora Kim Gordonová nyní napsala a vydala paměti, které jsou nejen kronikou skupiny, ale i portrétem její rodné Kalifornie i New Yorku, v němž jako kulturním centru Ameriky strávila značnou část života.

Rockové kapely jsou v drtivé většině „chlapskou“ záležitostí. Běžných dámských členů skupin příliš není, a když už, tak jsou samy jejich lídry, jako byly Janis Joplin, Dolores O’Riordan z Cranberries či Gwen Stefani z No Doubt. O to cennější je pohled autorky coby „běžného“ člena na rockový kolotoč.

Mnohé biografie rockových skupin se totiž točí kolem mužského pohledu na svět, eskapád s alkoholem, drogami, dotěrnými a svůdnými fanynkami a kolem kravin, které v době dlouhého a často nudného turné jsou schopni muzikanti vyrábět.

Kim Gordonová na to jde mnohem upřímněji. Popis vzniku i zániku kapely je samozřejmostí. Nevýhýbá se ale ani tristním tématům, jako je rozpad manželství, které téměř třicet let kapelu drželo pohromadě a bylo ve zmateném a rozevlátém rockovém světě považováno za jedno z nejpřirozenějších, které „dodávalo mladším muzikantům naději, že ten rockový blázinec mohou přečkat“.

Píše o osudu svého velmi inteligentního bratra, který ji v dětství až týral a u něhož se postupem doby vyvinula paranoidní schizofrenie, kvůli které stále žije v domě s pečovatelskou službou.

Píše o své rodné a milované Kalifornii a Los Angeles, které nepopisuje jako zemi filmových hvězd, ale jako místo svého dětství plného výletů do magických kaňonů, které nikdy neměla opustit. Píše i o přátelství s Kurtem Cobainem v době, kdy ještě nebyla Nirvana slavná – a o spoustě dalších a normálních věcí.

Autobiografie Kim Gordonové je jednou z nejupřímnějších knih o tom, jak to v rockovém průmyslu chodí. Je to příběh o tom, že ne všichni chtěli s kytarou balit holky (tedy v tomto případě chlapce) a vydělat majlant peněz. A tak to má u nezávislé muziky a souvisejících monografií být.

Kim Gordonová: Holka v kapele

Vydalo: Argo
Hodnocení: 90 %